A lecsó, mint a magyar konyha egyik legnépszerűbb étele

Életünk során számtalan ételt kóstolunk meg és ezek alapján kialakul egyfajta saját ízlés, ami szerint van olyan étel, íz amit szeretünk és van olyan, amit nem. Minden országnak, nemzetnek megvannak a saját jellegzetes ételei, amik között vannak olyanok is, melyek elterjedtek a világ minden táján és szinte nem létezik olyan ember, aki ne ismerné vagy ne kóstolta volna azt a bizonyos ételt (mint például a pizza). Az alábbiakban azonban egy olyan ételről lesz szó, amely hazánkban ismert és közkedvelt.

[wp_ad_camp_1]

A lecsó ugyanis a hagyományos és egyik leghíresebb magyar ételklasszikusok közé tartozik. A lecsó annak ellenére, hogy balkáni eredetű étel, napjainkban már a magyar gasztronómia egyik legjelentősebb alappilléreként tartják számon. A lecsó nem mást, mint egy zöldség ragu, tulajdonképpen egyfajta paradicsom-paprika „pörkölt”. Nagyon sok különféle recept készült az elmúlt évek során, azonban hazánkban a legtöbb kiadott recept szerint a legáltalánosabb módon elkészített lecsó az egy rész makói vöröshagymát, két rész érett paradicsomot és négy rész fehér húsú cecei zöldpaprikát tartalmaz. Ahogy azt már említettem a lecsót számos módon el lehet készíteni, a tojásos lecsótól, a rizses kolbászos lecsón át, nagyon sok változata ismert.

Lecsó

Lecsó

A hagyományos lecsó elkészítési módja szerint a paradicsomot cikkekre, a paprikát csíkokra vagy karikákra kell vágni. A paradicsomokat meg is lehet hámozni, azonban ez nem feltétlenül szükséges. A paprika szárát el kell távolítani, a maglécet pedig ízlés szerint ki lehet vágni, vagy benne hagyni. Miután a hagymát apróra vágtuk, kevergetve meg kell pirítani (disznózsíron vagy napraforgó étolajon). Ezután hozzá kell adni a zöldpaprikát és tovább pirítani. Ezután kell hozzáadni a paradicsomot, majd enyhe lángon félig lefödött edényben 20-30 percig főzni.