A legjobb böngészők az adatvédelem és biztonság szempontjából 2020-ban

A webhelyek, a hirdetők, az internetszolgáltatók és a kormányzati ügynökségek nyomon követik az összes kattintást. De van-e módja annak megakadályozására? Hogyan lehetne a böngészést biztonságosabbá és személyesebbé tenni?

[wp_ad_camp_1]

Az Edge a régi és elavult Internet Explorer utódja. Ugyanakkor nem sok mindent tud ahhoz, hogy visszanyerje régóta fennálló online dominanciáját. Az Edge évente csak kétszer frissül, ami nevetséges, mivel a rosszindulatú programok, a csalások és az adatvédelmi szabályok nagyon gyorsan fejlődnek. A legtöbb modern böngésző havonta két alkalommal frissül, tehát az Edge valóban lemaradt. Ennek ellenére az Edge még mindig rendelkezik bizonyos biztonsági és adatvédelmi funkciókkal, bár eléggé alapvető funkciókat biztosít. Az Edge lehetővé teszi az előugró ablakok blokkolását és a „Ne kövesse nyomon” kéréseket.

Maga a böngésző tartalmaz olyan folyamatokat, amelyek minimalizálják annak esélyét, hogy a rosszindulatú webhelyek befolyásolhatják a felhasználókat. Korlátozott kiterjesztésű támogatása van, bár kényelmetlen, ugyanakkor ez azt is jelenti, hogy a rosszindulatú programok kiterjesztésének telepítésének kevesebb lehetősége van. A Microsoft a közelmúltban integrálta a régóta várt nyomkövető-védelmi funkciót. Az Opera a Chromium rendszeren fut, és különféle biztonsági funkciókkal büszkélkedhet a böngészés biztonságosabbá tétele érdekében, például csalások és rosszindulatú programok elleni védelemmel, valamint szkriptek blokkolásával. Sőt, 4 vagy 5 hetente frissítéseket kínál. A kérdéses elem az ingyenes, beépített VPN, amelyet az Opera megszerzett 2016-ban. Mint sok ingyenes extraként kínált VPN, a sávszélességet és a felhasználási naplókat is követi, tehát még ez sem teljes mértékben biztonságos.