A legmagasabb hegy Magyarországon

Magyarország hegyei közül a Kékes Hegy a legmagasabb. Hegycsúcsa a Kékes 1014, más vélemények szerint 1015 méter magas. Az Északi-középhegységben a Mátrában található. A csúcson egy nemzeti színűre festett kő jelzi a magassági pontot.

[wp_ad_camp_1]

Innen indul az ország leghosszabb sípályája, mely 1,8 km. A hegyen álló tévétorony kilátóként is szolgál. Az ország egyik legjelentősebb klimatikus gyógyhelyének számító környék jelentős turisztikai célpont. Annál is inkább mivel a napsütéses órák száma igen magas, főleg szeptembertől októberig, illetve januártól március végéig. A hőmérséklet napi ingadozása is kiegyenlített, nyáron általában nem haladja meg a 26 °C-ot, míg télen nem süllyed −15 °C alá. Alacsony a páranyomás és magas a nedvességtartalom. A légnyomás a magyarországi átlaghoz képest 10%-kal alacsonyabb, szintje kiegyenlített. A levegő por- és pollenszegény, a házi poratka ezen a magasságon már nem él. Ideális kikapcsolódási célpont tehát egy hosszabb kiránduláshoz. Rendkívül előnyös egészségügyi szempontból, mint minden magasan fekvő hely, hiszen az allergiával, asztmával küzdők fellélegezhetnek, erősíthetik szervezetük természetes ellenállását.

Kékes hegy

Kékes hegy

Emellett természetesen a kilátás, a nyugodt környezet remek lehetőséget nyújt túrázásra, síelésre, a napsütéses idő garantáltan feltölti szervezetünket, regenerálódhatunk és levezethetjük a stresszt, hogy nyugodtabban térjünk vissza a hétköznapokba. Akik bevállalósak, azok bicikli túrát is tervezhetnek. A magyar országúti kerékpáros körverseny, első kategóriás és egyben legnehezebb emelkedője itt található. A csúcsra a 1978-ban kiépített műút vezet fel. A vonalvezetése, meredeksége miatt telente sokszor balesetveszélyes, ezért havas időben gyakran lezárják a személygépkocsik elől.