A lelki egyensúly titka: a kertészkedés

Vitathatatlan, hogy a mai társadalmi berendezkedésünknek és az életmódunknak megannyi előnye van. A városiasodás magával hozta a kényelmet és a különböző termékek könnyű elérhetőségét, ennek hála pedig az élet egyéb területeire tudunk fókuszálni.

Elég csak besétálunk bármelyik szupermarketbe és gyakorlatilag bármit megvehetünk egy szempillantás alatt, amit csak megkívánunk. Így aztán már rég nem kell az ételeink termelésével foglalkoznunk, helyette dolgozhatunk, tanulhatunk és szórakozhatunk. Ám a lelki egyensúlyunk egy igen érzékeny ökoszisztéma, amelyre erős hatással van az életmódunk és a folyamatos nyomás is, amiben élünk. A legnagyobb problémát persze általában a stressz jelenti, ám ha a dolgok mélyére nézünk, akkor előbb-utóbb rádöbbenünk, hogy erről sok esetben mi magunk tehetünk, nem pedig a körülmények. Hiszen mindent megteszünk azért, hogy a lehető legjobban elszakadjunk attól az életfelfogástól, amelyet az őseink hosszú évszázadokig a magukénak éreztek.

Előtérbe helyezzük az anyagi javak megszerzését – sőt, mindennél fontosabbnak tartjuk -, ezért pedig mind a fizikai, mind a lelki egészségünket képesek vagyunk feláldozni. Hátat fordítunk a természetnek – és ez nem csak a környezetvédelemre igaz, hanem a mindennapjainkra is -. Pedig a természet közelsége elengedhetetlen a boldogsághoz, a föld megművelése pedig olyan szinten jó hatással van a lelki békére, mint talán semmi más. Nem csak azért, mert így visszakapjuk azt az irányítás érzést, amit talán a mindennapokban egy kicsit elvesztettünk – hisz általában nem mi rendelkezünk a saját időnkkel -, hanem semmihez sem fogható elégedettséget jelent, amikor a semmiből teremtünk valamit, és egy apró mag megfelelő gondozása után elérkezik a szüret napja. A növénytermesztés folyamata közben akaratlanul is ellazulunk, arról nem is beszélve, hogy egy olyan célt kapnak a napjaink, amelyről tudjuk, hogy megfelelő odafigyeléssel és türelemmel teljesíthető. Ehhez pedig egyáltalán nem szükséges nagy földterület – sőt, ha kezdők vagyunk, akkor érdemes kicsiben nekilátni -. Bőven elég egy kis konyhakert, hisz a hangsúly ezúttal sem a mennyiségen, sokkal inkább a minőségen van.