A levendula termesztése és jótékony hatásai

A levendula, egy nagyon sokoldalú növény. Használják gyógy-, fűszer- és dísznövényként is. Lila virágainak különösen kellemes illata van, mellyel harmóniát teremt, felfrissít és nyugtat. A virágok színe kék vagy lila, de ritkán előfordul feketés lila, illetve sárgás színben is.

[wp_ad_camp_1]

Ezeket nyíláskor, júniusban gyűjtik be, majd megszárítják. Illata aromás, fűszeres, melyet virágai vagy levelei megdörzsölésével érezhetünk a legjobban. Számos jótékony hatása miatt ismert. Használhatjuk, mint idegnyugtató és görcsoldó. Csillapíthatjuk vele a fejfájást, valamint az ideg alapú gyomor- és bélbántalmakat. Antibakteriális, fertőtlenítő és gyulladás csökkentő hatással bír. Nyugtatja a bőrt és kezeli a pattanásokat. Háziállatok számára is hasznos lehet, megnyugtatásukra és bolháik elijesztésére. A kereskedelemben, főleg illóolajáért termesztik. Kenőcsök és parfümök, igen gyakori alkotórésze. Ezenkívül, alkalmazzák még desszertek, zselatinok, édességek és teák ízesítésére.

Levendula

Levendula

A növény legjobban a száraz és jó vízelvezetésű homokos vagy kavicsos talajt kedveli, trágyázási igénye nincs. Hazánkban is előszeretettel termesztik. Ültetésekor a tövek közt hagyjunk 50cm-es távolságot, mivel idővel befog bokrosodni, és erre legyen neki elég helye. Különösebben nem egy igényes növény, csak annyi a fontos, hogy rengeteg napfényt, kevés vizet és meszes talajt kapjon. Ezután fontos, hogy mindenképp megmetsszük, mivel ettől bokrosabb és virágosabb lesz. A metszést a fagyok előtt, vagy tavasszal kell elvégeznünk. A fás részeit ne vágjuk vissza, csak az új hajtásokat. Hagyjunk elég levelet a növényen, mivel ennek hiányában elpusztulhat. Csokorba kötve, szellős és árnyékos helyen lógassuk fel. Ha időben leszedjük a virágait, akkor a növény ősszel újra virágba borulhat.