A magnólia fa

A tavasz egy olyan évszak, amely a virágzásról, az élet kezdetéről, a megújulásról szól. A növények, fák virágozni kezdenek és rengeteg gyönyörű színbe öltözik a természet. Hazánkban nagyon sok fafajta megtalálható, azonban vannak köztük olyanok is, amelyeket ritkábban látunk, ilyen például a magnólia vagy liliomfa is.

[wp_ad_camp_1]

A magnólia a liliomfafélék családjának névadó nemzetsége.  A liliomfák az egyik legkorábban megjelent zárvatermők közé tartoznak. Hatalmas, csodálatos virágai gyönyörű látványt nyújtanak a téli hónapok után, még akkor is ha csak rövid ideig tart a virágzásuk. A magnólia gondozása egyszerű, azonban ha nem megfelelő helyre és talajba ültetik, akkor a növény valószínűleg nem fog megélni. A liliomfa nemzetségbe a különféle rendszerezések 120-210 fajt sorolnak, melyek két egymástól különböző géncentrumban élnek. A fajok körülbelül háromnegyede Kelet-Ázsiában, egynegyedük pedig Észak-Amerikában él. Érdekességként elmondható, hogy kialakulásukkor még nem jelentek meg a méhek, ezért az igazi liliomfákat bogarak porozták be, így termőleveleik durvák, hogy a bogarak ne tudják megsérteni azokat.

Magnólia fa

Magnólia fa

Ha úgy döntünk, hogy magnóliát szeretnénk ültetni a kertbe, akkor a legfontosabb igény a talaj. Meg kell vizsgálni a talaj szerkezetét, mert a meszes talaj hatására a fa először elsárgul, majd elpusztul. Ilyen talajnál gödröt kell ásni, elkeríteni kerti fóliával majd savanyú földet önteni bele. Mindezek mellett fontos, hogy a talaj tápanyagban gazdag legyen és jó vízáteresztő képességgel bírjon. A nyári melegekben a növény folyamatos öntözésre szorul, mivel a szárazság nagyon könnyen tönkre teheti a gyökerét. Napos vagy esetleg félárnyékon helyre kell ültetni, ami után alaposan meg kell öntözni a körülötte levő talajt. A fiatal növények tövét az első néhány évben a téli időszakban takarítani kell.