A mellkas mély kompressziója megakadályozhatja az agykárosodást a szívinfarktus során

A mély mellkasi kompressziók megrepeszthetik a bordákat, de csökkentik az agykárosodást a szívinfarktus során – jelentette ki egy tanulmány, amelyet nemrégiben az ESC Congress 2020 bemutatott.

[wp_ad_camp_1]

A CPR irányelveit ötévente frissítik, és az egészségügyi szakemberek, valamint a lakosság képzésére használják. A mellkas mélyebb kompressziójára vonatkozó 2010. évi szabályok aggodalmakat keltettek a CPR-rel kapcsolatos sérülések fokozódásának lehetőségeivel kapcsolatban. Ez a tanulmány megvizsgálta ezen tanácsadás hatását a szívmegállás túlélőinek idegrendszeri kimenetelére. Ezenkívül kiértékelte a CPR-rel kapcsolatos sérülések arányát és azok kapcsolatát a prognózissal. A tudatosságot visszanyerő túlélők általában áramütést és rövid mellkasi kompressziót kaptak a keringés helyreállítása érdekében. „Meg szeretnénk vizsgálni a mély mellkasi kompressziók hatását a hosszantartó újra élesztés során, amikor azok valóban megváltoztathatják az eredményeket” – mondta Dr. Marco Clement.

2006-ban és 2020-ban a vizsgálatban a betegeket három csoportra osztották a CPR-iránymutatások frissítésének megfelelően: 2006-2010, 2011-2015 és 2016-2020. A vizsgálatba 510 beteget vontak be, akik túlélték a szívinfarktust és öntudatlan állapotban kerültek kórházba. Az átlagéletkor 63 év, ezeknek 81%-a férfi. A laikus személyek CPR-e és az automatikus külső defibrillátorok (AED) használata fokozatosan növekedett a vizsgálati időszak alatt. A CPR-rel kapcsolatos sérülésekkel rendelkező betegek nagyobb valószínűséggel jobb agyi teljesítménnyel rendelkeztek. A sérült betegek csaknem kétharmada (65,1%) magas agyi működést mutatott, szemben a sérülések nélküli 43,2% -kal (p <0,01). A leggyakoribb sérülések a bordák vagy mellkasi törései voltak.