A mérnökök GPS-szerű rendszert fejlesztenek ki az orvosi robotok számára

A San Diego-i Kaliforniai Egyetem robotika fejlesztői megfizethető, könnyen kezelhető rendszert fejlesztettek ki az emberi testben működő sebészeti robotok helyének nyomon követésére.

[wp_ad_camp_1]

A rendszer teljesíti a legkorszerűbb módszereket, de sokkal olcsóbban. Számos jelenlegi módszer még megköveteli a sugárzásnak való kitettséget, míg ez a rendszer nem. “Ezek a robotok nagyon jól működnek a testben nagyon korlátozott körülmények között” – mondták a kutatók. “Lényegében biztonságosabbak és megfelelőbbek, mint a merev szerszámok. Ennek ellenére sokkal nehezebb követni helyzetüket és alakjukat a testben. Ha így könnyebben tudjuk követni őket, akkor nagy előnye lenne a rendszernek mind a betegek, mind a sebészek szempontjából.” A kutatók egy mágnest ágyaztak be egy rugalmas robot hegyébe, amelyet a test érzékeny helyein is lehet használni, például az agy artériás járataiban. “Egy  olyan robottal dolgoztunk amely egy nagyon vékony nylonból készül, és ha felfordítjuk, majdnem olyan, mint egy zokni”. Mivel a robot puha és növekedés által mozog, nagyon csekély hatással van a környezetére, ezért ideális az orvosi körülmények közötti használatra.

A kutatók ezután a meglévő mágnesek helymeghatározási módszereit alkalmazták – amelyek nagyon hasonlóak a GPS-hez – olyan számítógépes modell kidolgozására, amely előre jelzi a robot helyét. A GPS-műholdak okostelefonokat mérnek be, és annak alapján, hogy mennyi időbe telik a jel érkezése, az okostelefon GPS-vevője meghatározhatja, hol van a mobiltelefon. Hasonlóképpen, a kutatók tudják, milyen erősnek kell lennie a mágneses mezőnek a robotba ágyazott mágnes körül. Négy érzékelőre támaszkodnak, amelyek a mágneses mező erősségének mérésére a robot működési területe körül gondosan el van helyezve. A mező erőssége alapján meg tudják határozni, hogy hol van a robot hegye a testben. A teljes rendszer, beleértve a robotot, a mágneseket és a mágnesek lokalizációját, mintegy 100 dollárba kerül.