A napi rendszeres tévénézés az agy egészségi állapotának csökkenésével is együtt jár

Napi több óra TV-t nézett mostanában? Nincs egyedül. Különböző eszközeink könnyű hozzáférést biztosítanak a szórakozáshoz és a az örömhöz, miközben mindannyian otthon ragadtunk a világjárvány idején.

De az új tanulmányok szerint ideje lehet visszavenni: A kutatók összefüggést találtak a tévézés magas szintje és az agy egészségi állapotának romlása között az életkor előrehaladtával. A hír az American Heart Association epidemiológiai, megelőzési, életmódbeli és kardiometabolikus egészségügyi konferenciáján, 2021-ben bemutatott három tanulmányból származik. Mindegyik a tévézéssel töltött időre összpontosított, 45 és 65 év között, és annak későbbi kognitív képességekre gyakorolt ​​hatására. Minden kutatásban a kutatók arra kérték a résztvevőket, hogy számolják be átlagos televíziós nézettségüket – alacsony (soha vagy ritkán), mérsékelt (néha) vagy magas (gyakran / nagyon gyakran). Az első tanulmány 15 év alatt követte nyomon az agyuk egészségét. Azok, akik magas időtartamot töltöttek a tévé előtt, hét százalékkal nagyobb valószínűséggel mutatták a kognitív funkció csökkenését az évek múlásával.

A második tanulmány megállapította, hogy azoknak a résztvevők, akik közepes vagy magas televíziós nézettségről számoltak be, az életkorukban kisebb volt a szürkeállomány mennyisége az agyukban. A harmadik tanulmány ezt részletezte, és megállapította, hogy azok a résztvevők, akik naponta több mint egy órányi tévét néztek, nagyobb valószínűséggel csökkentették a szürkeállományt. A kutatók mindegyike azt állítja, hogy még azok a résztvevők is, akik rendszeres fizikai aktivitást és testmozgást tartottak fenn (amelyről ismert, hogy javítja az agy egészségét), de sok tévé nézésről számoltak be, továbbra is ennek a kognitív hanyatlásnak voltak az áldozatai.