A napraforgó olaj jótékony hatásai

Az egyik legtáplálóbb olaj. Fokozottan ajánlott fogyasztása és külső használata is. A napraforgó olaj fő összetevője a lenolajsav. Emellett tartalmaz palmitinsavat, lecitint, tokoferolt és jelentős mennyiségű vitaminokat.

[wp_ad_camp_1]

A napraforgó olaj kellemes ízű és borostyánszínű olaj. Finomított változata halványsárga. Rendkívül könnyed olaj, ezért főzésnél lekörözi az összes többi olajat. Nyugtató hatású, így ideális kozmetikai célokra is. A napraforgó olaj egészségünkre gyakorolt hatása rendkívül jótékony. Számos pozitív tulajdonsággal rendelkezik. Sok hasznos tápanyagot tartalmaz. Összetétele csökkenti a ”rossz” koleszterin szintet. A szív- és érrendszerre gyakorolt hatása is kiemelkedően jótékony Gazdag E-vitaminban, kolinban és fenolsavban. Emellett egyszeresen telítetlen és többszörösen telítetlen zsírokat tartalmaz. Mindez miatt az egyik legegészségesebb olaj. Csökkenti a szív- és érrendszer betegségeinek kialakulását. A napraforgó olaj kitűnő módszer arra, hogy megakadályozzuk az ízületgyulladást.

Napraforgó olaj

Napraforgó olaj

Rendszeres fogyasztásával megakadályozható az asztma és a végbélrák kialakulása is. Olyan karotinoidokat tartalmaz, mely megelőzheti a tüdőrákot és a bőrrákot. A-vitamin tartalma miatt a szürke hályog kialakulását is meggátolja. A rossz koleszterin magas szintje komoly egészségügyi problémákat okozhat. Felléphet embólia, ízületi fájdalmak és érszűkület is. A napraforgó olaj segít fenntartani a megfelelő jó és rossz koleszterint-szint arányát. A lecitin, megtapad az idegek és sejtek belsejében és nem engedik, hogy a zsír és a koleszterin kapcsolódjon a sejtekhez. Így csökken a szervezetünk koleszterin szintje. A napraforgóolaj jelentős mennyiségű cinket is tartalmaz. Így erősíti az immunrendszert és a sérülések gyógyulását is felgyorsítja.