A napsugarak hatása a bőrsejtekre

Köztudott, a napsugarak hatása a bőrre elég intenzív a nyári időszakban. A klímaváltozás csak fokozta ezt az intenzitást, így amikor erőteljesen süt a Nap, akár kárt is okozhat a bőrsejtekben. A látható hatás mellett későbbi következményekkel számolhat az, aki órákat a tűző napon marad.

[wp_ad_camp_1]

Az UV-sugárzás következtében szemmel is észrevehető elváltozások keletkezhetnek a bőrön, és jelentősen csökkenhet az immunvédelem. Míg a korábbi évtizedekben közel sem kellett ilyen léptékű ártalmakkal számolni, a 21. században az egyik legnagyobb veszély, ami az egészséget fenyegeti, a túlzásba vitt napozás. A szakemberek szerint az UVB- és UVA-sugárzás intenzív hatására szabad gyökök keletkeznek a szervezetben, melyek sokáig ott maradva súlyos kárt tehetnek a DNS-ben is. A sejtmagot ért támadás következtében a gének sérülnek meg, és osztódásba kezdve daganatos megbetegedéseket idéznek elő. Sajnos, valós veszélyről van szó, amit érdemes komolyan venni! Nemcsak bőrrákot kockáztat, aki félvállról veszi a védekezést, egyéb megbetegedésekkel is számolhat. Kortól, nemtől függetlenül érinthet mindenkit az erős napsugárzás, egyéni tolerancia kérdése csak, kinél mikor jelentkeznek a kellemetlen tünetek. A bőrön tapasztalt foltokkal azonnal orvoshoz kell fordulni a szövődmények elkerülése érdekében. A leégés csak az egyik lehetséges következmény, sajnos, egyre többször hallani drasztikusabb verziókról a napozással összefüggésben. A megelőzés, az alapos felkészülés a szabadtéri tartózkodásra lehet megoldás a problémára.

Magyarországon is fokozatosan emelkedik a daganatos megbetegedések száma, különösen a bőrbajok szaporodnak rohamtempóban. A nyarak már nem jelentenek egyet a felhőtlen pihenéssel, mint a korábbi években, számolni kell a kockázati tényezőkkel mind a hazai, mind a külföldi strandokon. Fontos, hogy mindenki időről időre ellenőriztesse egészségét, rendszeresen végeztesse el a szükséges vizsgálatokat, nehogy a gyermekkori égési sérülésekből felnőttkorra daganatok képződjenek. A megelőzés része a tudatosság, vagyis a figyelmeztetések komolyan vétele. Hatósági felhívások nyomán előre tudhatja a strandolni vágyó, mikor, melyik napszakban teheti ki bőrét a napsugárzás hatásának veszély nélkül. Gyermek esetében mérvadó a fokozott érzékenység, számukra kimondottan a késő délután időpontok megfelelőek a napozásra, felvértezve magas faktorú napkrémmel-, olajjal, vagy egyéb UV-sugárzás elleni hatékony védelmi eszközzel.