A papaya az “angyalok gyümölcse“

Számos olyan trópusi gyümölcs van, amely gasztronómiai különlegességnek számít. Ilyen például a papaya is, amit legalább névről mindenki ismer, azonban kevés ember fogyasztja gyakran ezt gyümölcsöt. Mindenképp érdemes lenne azonban gyakran fogyasztani, ugyanis kifejezetten egészséges.

[wp_ad_camp_1]

A papaya a dinnyefélék családjába tartozik és valószínűleg Mexikó déli részéről és Közép-Amerikából származik. Különleges édes íze, lágy, vajszerű állaga miatt, jogosan érdemelte ki Kolumbusz Kristóftól az “angyalok gyümölcse” elnevezést. Egyik legfontosabb összetevője a papain nevű enzim, amely segít a fehérjék emésztésében. Az érett papaya nyersen fogyasztható, az éretlen gyümölcsöt azonban csupán főzés után szabad elfogyasztani. A papaya tartalmaz C- és A-vitamint, káliumot, illetve nyomokban kalciumot, magnéziumot, B1-, B3-, B5- és E-vitaminokat. Mindezek mellett kifejezetten gazdag antioxidánsok hatású karotinoidokban. Antioxidáns hatása miatt segít semlegesíteni és ártalmatlanná tenni a szabad gyököket a szervezetben. A különféle vizsgálatok alapján kimutatták, hogy a papayában levő likopin csökkenti a rák kialakulásának kockázatát, és a kezelés alatt álló rákos betegek állapotán is javít.

Papaya

Papaya

A benne levő antioxidánsok megóvják a szív egészségét és jó hatással vannak a koleszterinszintre is. Csökkenti a krónikus gyulladásos folyamatokat a szervezetben, amik sok betegség hátterében állnak. A gyümölcsben található papain segít az emésztési folyamatokban, a gyümölcs magvai, levelei és gyökerei is hasznosak lehetnek a gyomorfekély kezelésében. Belsőleg és külsőleg egyaránt alkalmazható, ugyanis kiváló hatással van a bőrre. A benne található vitaminok és antioxidánsok megvédik a ráncosodástól és csökkentik az öregedés jeleit. Kutatások bizonyították, hogy hosszú távon képes az arc ráncait mérsékelni.