A pitypang gyógyhatásai

Mindannyian ismerjük gyermekkorunk kedvelt játékszerét, a pitypangot, azt viszont kevesen tudjuk, mennyi kivételes gyógyhatással rendelkezik. Gyakorlatilag bárhol előfordul: réteken, legelőkön és kertekben, így a tavaszi-nyári időszakban nem jelenthet gondot a felkutatása.

[wp_ad_camp_1]

Sajnos a pollenjei miatt sokak számára kellemetlenséget okoz, ám ezt leszámítva igazi természeti kincs. Rengeteg gyógyhatással rendelkezik, amelyet a természetgyógyászatban rendszeresen alkalmaznak is. A pitypang gyógyhatását részben a benne található A-, B-, C- és D-vitamin, mangán, vas, cink, szilícium és magnézium biztosítja, de sok más értékes ásványi anyaggal is büszkélkedhet.

Pitypang

Pitypang

A természetgyógyászat, illetve a népi orvoslás elsőként a szárában megtalálható tejszerű folyadékot fedezte fel; jótékonyan hat a máj, illetve az emésztőrendszer rendes működésére. Emellett eredményesnek bizonyul a vese és az epehólyag megbetegedéseinek kezelésében, illetve a szénhidrátbontó enzimek termelődésének segítésében. A népi orvoslás során használták még a láz csillapítására is, de a vércukorszint szabályozásában is eredményes lehet. Nem csak belső, hanem külső alkalmazása is ismert volt; elsősorban bőrirritációt kezeltek vele.

A felkutatása és a fogyasztása nem okozhat gondot a tavaszi-nyári időszakban, hiszen a zsenge növények salátaként elkészítve egyszerűen fogyaszthatók. Mivel a pitypang gyökere, szára, levele és virága is alkalmas emberi fogyasztásra, így a saláta elkészítése egész növényekből is történhet. A pitypangból készíthetünk teát és főzeléket is, de az ilyen jellegű felhasználása kevésbé elterjedt. Problémát az év azon időszakai jelentenek, amikor nem szedhetünk zsenge növényeket. Ilyen esetben a pitypang pörkölt gyökere jelenthet megoldást, ami kávéadalékként nagyszerűen alkalmazható.