A reumás ízületi gyulladás kezelése mikromotorokkal

A rheumatoid arthritis krónikus gyulladásos rendellenesség, amelyet ízületi fájdalom, duzzanat és károsodás jellemez. Bár a gyógyszerek, például a szteroidok, a gyulladáscsökkentők és az immunszuppresszánsok segíthetnek az ízületek pusztulásának lassításában és a fájdalom enyhítésében, mellékhatásaik vannak, és nem teljesen sikeresek.

[wp_ad_camp_1]

Az ACS Nano Letters című folyóirat kutatói most hidrogénbuborékok által meghajtott magnézium alapú mikromotorokat fejlesztettek ki, amelyek javították a patkányok ízületeibe adott injekciókat. A tudósok összekapcsolják a reumás ízületi gyulladás kialakulását a reaktív oxigénfajok (ROS) túlzott termelésével. A ROS oxidálhatja és lebonthatja a porcot és a csontot, valamint aktiválhatja a gyulladásos citokinek expresszióját. Egy új típusú terápia, a hidrogéngáz semlegesítheti a ROS-t és csökkentheti a gyulladásos citokinszintet, ha ivóvízben adják a betegeknek. A gáz azonban kevésbé oldódik a testnedvekben, és orálisan adva gyorsan eltávolítja, korlátozva terápiás hatásait. Fei Peng, Yingfeng Tu, Yingjia Li és munkatársai meg akarták találni a módját, hogyan lehet hidrogéngázt előállítani és szállítani közvetlenül egy gyulladt ízületben.

A kutatók rendszerüket magnézium alapú mikromotorokra alapozták – apró gömbökre, amelyek vízzel reagálva hidrogénbuborékokat állítanak elő, amelyek meghajtják a motorokat. Bevonták a mikromotorokat hialuronsavval, egy közös kenőanyaggal, így egy kis nyílás maradt a magnézium vízzel való reakciójára. Szimulált ízületi folyadékba helyezve a mikromotorok hosszan tartó, tartós hidrogénbuborékok felszabadulást mutattak, és önmagukban mozoghattak. A csapat ezután a mikromotorokat injektálta a patkányok ízületeibe, amelyek a reumás ízületi gyulladás állatmodelljeként szolgáltak, és ultrahang segítségével vizualizálták őket.