A rottweiler jelleme

A rottweiler egyike a legismertebb fajtáknak. Robusztus testfelépítése miatt tekintélyt parancsoló, határozott kiállású. A rottweiler egyike azoknak a fajoknak, amelyeknél a kanok és a szukák a legjelentősebb viselkedésbeli különbséget mutathatják. A kanok rendszerint uralkodó típusok, akik egy gyenge vagy tapasztalatlan gazda felett megpróbálják átvenni az uralmat. Ugyanakkor a rottweiler kifejezetten érzékeny a gazda viselkedésére; dicséretet vár, de határozottságra is szüksége van. A kanokkal szemben a szukák sokkal szelídebbek, viszont kevésbé magabiztosak is.

[wp_ad_camp_1]

A rottweiler jól bírja a fizikai terhelést, illetve napi rendszerességgel igényli is. Rosszul tűri viszont a túl sok lustálkodást; munkakutya lévén ilyen esetekben elveszíti a frissességét, motiválatlanná válik és el is hízhat. A rottweilernek napi mozgásra van szüksége; szívesen fut a gazda után, de labdás játékokat és az úszást is imádja. Oda kell figyelni viszont, hogy egy közös séta, ami esetleg a gazdának kimerítő lehet, egy ereje teljében lévő rottweilernek túl kevés.

Rottweiler

Rottweiler

A rottweiler megfelelő nevelés esetén roppant megbízható és magabiztos kutya. Legfőbb jellemzője, hogy a gazdáját a végsőkig védi. Nagyon sok esetben a védelem kiterjed a család környezetére is, ezért az idegenekre nézve kifejezetten veszélyes kutyáról van szó. A rottweiler rendkívül erősen kötődik a gazdájához, ezért a legritkább esetben csatangol el a gazdája mellől.

Gyermekekkel általában jól kijön, de a saját kölykeit mindenek elé helyezve védi. Képes más kisállatok vagy macskák elfogadására, de ehhez korai szocializáltság szükséges. Felnőtt korban már inkább a területvédő ösztönei kerekednek felül, ha gyermekkorában nem tanulta meg a kisállatok elfogadását. Kan kutyákkal szemben sokszor támadólag lép fel.