A snowboard kezdete

Itt a tél a nyakunkon és a téli sportok szerelmesei végre élvezhetik a hideg hónapokat. Az elmúlt években egyre inkább népszerű lett a hódeszkázás és egyre több verseny kerül megrendezésre a világ minden táján.

[wp_ad_camp_1]

A snowboard a téli sportágak egyik legújabb és legjobban fejlődő ága, ami hazánkban és az egész világon ismert és népszerű. Nem is gondolnánk, hogy az elmúlt harminc évben mennyit fejlődött és hányan vannak, akik a síről snowboardra váltottak. Megjelenése óta izgalmasnak tartják és leginkább a fiatalok körében népszerű. A siker kulcsa talán annak tudható be, hogy a mozgás alapszinten elég gyorsan megtanulható, a közepes szintű tudásnál már nagyon élvezhető. A legelső, kezdetleges hódeszkát 1965-ben csinálta a gyerekének egy Sherman Poppen nevű férfi, aki tulajdonképpen két sílécet kötött egymás mellé és azt próbálhatta ki a fia. A 70-es, 80-as években leginkább a szörfösök, hullámlovasok fejlesztették az ötletet tovább. Leginkább az elején kerekek nélküli gördeszkákkal, majd átalakított szörfdeszkákkal próbálkoztak.

Snowboard

Snowboard

1985-ben került megrendezésre az első snowboard világkupa futam Zürsben ls 1994-ben pedig megalakult a Nemzetközi Snowboard Szövetség. Nem kellett sok időnek eltelnie és fel is vették a hódeszkázást az olimpiai programba. Manapság már a téli olimpia egyik legkedveltebb és legnézettebb sportágának számít. A snowboardban három meghatározó stílust különböztethetünk meg: az alpin, a freeride és a freestyle. Annak ellenére, hogy a snowboard gyorsan lett népszerű, a síterepek üzemeltetői kezdetben nem igazán szerették a hódeszkásokat és 1985-ben még csak az amerikai terepek 7 százalékán lehetett hódeszkázni. Ma már a legtöbb helyen külön parkokat és ugratókat alakítanak ki a deszkásoknak, hogy felhőtlenül élvezhessék a snowboardozást.