A sok vitamin inkább árt, mint használ

A savanyú káposztát már az ókori matrózok is vitaminbombaként ismerték. Az aszkorbin sav mellett még számos elem, ásványi anyag felelős azért, hogy a szervezet immunrendszere hatékonyan küzdjön meg a problémákkal. Különösen igaz ez télen. Viszont amit eddig csak sejteni lehetett, a tudomány már határozottan kimondja: a túlzott vitaminbevitel inkább káros mint hasznos. A C-vitamin a vesebetegek kockázatát növeli, a nagy mennyiségű A-vitamin pedig a kisbabás anyukák testét veszélyeztetheti.

[wp_ad_camp_1]

A vitaminkészítmények akkor valóban hatékonyak, ha hosszabb időn keresztül és rendszeresen szedik azokat – az életkorhoz, életmódhoz, egészségügyi állapothoz illesztve.

A C-vitamin
Az immunerősítők legnevezetesebb tagja, szinte mindenki kezében megfordul, ha eljön a tél. A kiváló antioxidáns mennyiségének felesleges részét kiüríti a szervezet, tehát nem halmozódik fel. A vesének azonban a sok C-vitamin kiválasztása megterhelő folyamat, különösen a vesebajjal küszködőknek. Nekik ügyelniük kell a láz- és fájdalomcsillapítókra is, ugyanis az aszkorbin sav ott is szerepel az összetételben. A vitamin adag ellenőrzését vesegondok esetén még körültekintőbben kell elvégezni.

Vitaminok

Vitaminok

A D-vitamin
Télen a természetes fénymennyiség lecsökken, és a fáradékonyság nemcsak lelki okokra vezethető vissza. A D-vitamin szorosan összekapcsolódik a napfénnyel, ezért más módon kell pótolni ebben az időszakban. A mennyiség fokozott felügyelete mellett a gyerekek olajos csepp formájában, míg a felnőttek tablettán keresztül juthatnak hozzá. Elegendő hetente egy adag D-vitamin.

A folsav
A gyümölcsökben, leveles zöldségben található vitamin az embrió gerincfejlődésében és a sejtosztódásnál nélkülözhetetlen. Várandós időszakban fontos a bevitele – azonban túladagolása meggátolja a cink felszívódását.

Az A-, E- és K-vitamin tartalmú táplálékkal is bánjon óvatosan. Mivel a szervezet elraktározza ezeket az elemeket, könnyen a szükséges mennyiség fölé emelkedhet a szintjük, amely már megterhelést jelenthet az egészséges szervezet számára is.