A svéd konyha jellegzetességei

Míg a skandináv országok, különösen Svédország, a hal alapú ételeiről ismertek, sok más íz, recept és étel található még a svéd konyhában, amelyeket érdemes felfedezni. Merüljön el és fedezze fel a svéd gasztronómiát, és annak ízletes ételeit.

[wp_ad_camp_1]

A Jansson frestelse (Jansson kísértése) egy klasszikus svéd karácsonyi étel, amely krémes burgonyából és rakott szardella áll. Az ételt bármikor megtalálhatja az év bármely hónapjában, de a svédek inkább az ünnepi időszakban fogyasztják. Az ételt Pelle Janssonról nevezték el, aki az 1900-as években egy svéd operaénekes volt. Az áfonyás raggmunk a következő svéd étel a listán. A Raggmunk egy tipikus svéd téli étel, de természetesen senki sem fogja elítélni, ha úgy dönt, hogy az év bármely más szakaszában megkóstolja. A svédek inkább nem használják az újonnan betakarított burgonyát, ez az egyik oka annak, hogy az ételt általában téli időszakban fogyasztják. A Raggmunk egy svéd burgonya palacsinta, amelyet vajban sütnek, és általában sült sertéshússal vagy a jól ismert svéd vörösáfonyával tálalják.

Svéd konyha

Svéd konyha

A legtöbb svéd szerint a vörös áfonya mindennel passzol. A következő étel a pácolt lazac kapros burgonyával. A Gravlax, vagy a kaporral szárított lazac elfogyasztása után úgy fogja érezni magát. Az étel Franciaországból származik, de a svéd lényeg az, hogy azt javasolják, hogy az ételt mustármártással tálalják. A Gravlax nagyon finom vékony szeletként felszolgálva, gyakran hideg burgonyával és kaporral. A ropogós kenyeret, ami svédül gyakran knäckebröd néven ismert a szegény ember ételének tartják, ám ennek ellenére az elmúlt 500 évben népszerű sült kenyér volt egész Svédországban. Ez a kenyér az egyik leggyakoribb, amit egy főétellel tálalnak. Míg a kenyeret gyakran fogyasztják sajttal és sonkával, a legtöbb svéd inkább ízletes kaviárral fogyasztja. Ez egy nagyszerű lehetőség egy kiadós reggelihez.