A szájüregi problémák fő oka: a civilizációnk fejlődése

Akit valaha gyötört már kínzó fogfájás, és alig várta, hogy végre másnap reggel legyen és mehessen fogorvoshoz, az szinte biztos, hogy elmélázott már a gondolaton, hogy de jó, hogy ebbe a korba született, hisz pár száz évvel ezelőtt vajon milyen segítségre számíthatott volna.

Nos, ez egy valóban érdekes kérdés, hisz a mai modern technikát igencsak megbecsüljük, amikor beülünk egy hipermodern fogorvosi székbe, és az érzéstelenítő injekció után gyakorlatilag anélkül esünk át a beavatkozáson, hogy az a legkevésbé is kellemetlennek érződne. Igen ám, de régen ennek még csak a nyoma sem volt, akkor mégis hogy bírták ki az emberek a kezeléseket? Vagy kezelések sem nagyon voltak? Ha jobban belegondolunk, akkor a problémák túlnyomó többségéért két dolog tehető felelőssé. Az egyik a fogszuvasodás, azaz a fogak erodálódása, a másik pedig a bölcsességfogak okozta panaszok. Az esetek nagy részében e kettő valamelyike okozza a kibírhatatlannak tűnő fájdalmat, amellyek valljuk be, lehetetlen lenne együtt élni.

A helyzet azonban az, hogy bár régen is voltak, akik fogbetegségekkel foglalkoztak – és húzni is húztak fogat, már nagyon-nagyon régen is  -, valójában sokkal, de sokkal ritkábbak voltak a szájüregi panaszok, mint napjainkban. Ennek összetett okai vannak, de a legfontosabb, hogy az utóbbi száz-százötven évben az emberi civilizáció hatalmas fejlődésen ment keresztül. Ennek az egyik legfontosabb hozadéka, hogy a táplálkozásunk teljesen átalakult, és a szénhidrát – illetve a cukor – fogyasztás óriási hangsúlyt kapott. Emiatt aztán rohamosan megszaporodtak a fogbetegségek, ezzel párhuzamosan azonban a várható élettartam is ugrásszerűen megnőtt. Azaz régebben, mire egy átlagembernek elromlottak volna a fogai, addigra már jó eséllyel nem is volt életben, így sokan meg sem tapasztalták, hogy milyen érzés a fogfájás. A rengeteg finomított, feldolgozott étel miatt azonban ma már teljesen más a helyzet, és azok a kivételesek, akiknek soha nem kellett fogorvoshoz menniük. A bölcsességfogakkal ugyanez a helyzet. Az átalakult étkezési szokások miatt szép lassan átrendeződtek a fogaink is, végül olyannyira, hogy nem maradt elég hely ahhoz, hogy mindegyik kényelmesen elférjen, és ezért okoz problémát sokaknál a bölcsességfog, amely képes nagyon nem a megfelelő irányban kibújni, és olyankor csak műtéttel lehet megoldani a kialakult helyzetet.