A szénhidrátok alapvető funkciói szervezetünkben

A szénhidrátok döntő szerepet játszanak étrendünkben egészségünk és jólétünk szempontjából. Ahogy az autó nem tud üzemelni üzemanyag nélkül, a szénhidrátok is hasonlóan hatnak a szervezetünkre. Szervezetünk szénhidráttal működik. Elsődleges energiaforrások, amelyek a fizikai tevékenység végzéséhez, a szervek működéséhez és az agyműködéshez szükségesek.

Szénhidrátot olyan élelmiszerekből nyerünk, mint a gabonafélék, gyümölcsök, zöldségek, bab, tej stb. A szénhidrátokat gyakran rágalmazzák, hogy súlygyarapodást okoznak, de ez az egyik elsődleges tápanyag, amelyre szervezetünknek megfelelő mennyiségben szüksége van a jó működéshez. Az Institute of Medicine étrendi irányelvei szerint minden ember étrendjében a teljes kalória 45-55 százalékának szénhidrátból kell származnia. A szénhidrát fő szerepe a szervezet energiaellátása. Elfogyasztás után az élelmiszerekből származó szénhidrát kisebb cukrokra bomlik, és felszívódik a véráramba. A vércukrot ezután a véráramon keresztül szállítják, hogy energiát biztosítsanak az izmoknak és szöveteknek. A felesleges szénhidrátok, amelyekre nincs szükség azonnal, glikogén formájában raktározódnak az izmokban és a májban. Néhány szénhidrát a zsírsejtekben raktározódik.

Testünk legtöbb sejtje egyszerű szénhidrátot használ az energiaellátáshoz. De idegsejtjeink működése teljesen függ a glükóztól. Ha kevés szénhidrátot fogyaszt (alacsony szénhidráttartalmú étrend), az agy ködössé válhat. A szénhidrát jelentős szerepet játszik az agy és a központi idegrendszer energiaellátásában. A fehérje szükséges a sejtfolyamatokhoz, a szövetek helyreállításához és az enzimek termeléséhez. Ha nem fogyaszt elegendő szénhidrátot a szervezetnek az energiatermeléshez, akkor a szervezet kénytelen fehérjét használni a szervezet táplálására. Elegendő szénhidrát fogyasztása segít szervezetünknek abban, hogy gátolja a fehérje lebomlását az energiatermelésért.