A természetes fény biztosításának fontossága a szobanövényeknek

A víz mellett a fény az egészséges növények termesztésének legfontosabb eleme. Sokféle növény képes megküzdeni a rossz minőségű talajban, vagy megélni műtrágya nélkül, de egyetlen növény sem élhet sokáig fény nélkül.

A növények elnyelik a fényenergiát, és fotoszintézis révén energiává alakítják. A fotoszintézist speciális sejtekben, az úgynevezett kloroplasztiszokban végzik. Azok a növények, amelyek képesek megbirkózni a nagyobb fényerővel, és ezeknek magasabb a kloroplasztisz szintje. A kloroplasztok a koncentrációjuk megváltoztatásával segítik a növényeket a változó fényszintre való reagálásban. Ha a növényeket csökkentett fényhatásnak teszik ki, több kloroplasztot vonnak be, hogy a kevesebb fényt felfogják. Ezt a folyamatot akklimatizációnak nevezik, és ez segít megmagyarázni, hogy az árnyékszerető növényeket miért lehet néha „kiképezni”, hogy elfogadják a magasabb fényviszonyokat. A növények egyedülálló képessége, hogy a napfényt energiává alakítsák. A napfény a növényeken keresztül alakul át hasznosítható energiává, amelyet aztán az állatok fogyasztanak el, amelyeket viszont gyakran más állatok is fogyasztanak, miközben az energia áthalad a táplálékláncon.

Fontos, hogy ügyeljen az ablak irányára, hogy megmérje a beáramló fény intenzitását. Az északi féltekén az ablak tájolásához viszonyított fényintenzitás a következő: Északi fekvésű ablakok. Ezek az ablakok általában a leggyengébb fényintenzitásúak, és gyakran viszonylag mély árnyékban vannak. Lehetséges, hogy a nyári hónapokban árnyékot kedvelő növényeket neveljünk északi fekvésű ablakban, de télen ezek az ablakok általában nem kedveznek a növények növekedésének. Mivel a nap enyhén déli kelet-nyugati ívet követ az égen, a déli ablakok általában erős fényintenzitásúak. Általában a szabad déli ablakokba helyezett növények kapják a legtöbb fényt.