A termikus kényelem szerepe egy otthon életében

Egy otthon esetében a védelmi és használati célokon túl fontos, hogy kényelmet és jó közérzetet is biztosítson. A kényelmet leginkább hőmérsékleti viszonyok, fényviszonyok, bútorok mennyisége, stílusa, elrendezése, levegő minősége, színek, formák hatása, hanghatások befolyásolják. Cikkünkben a termikus kényelemre térünk ki, ami objektív és szubjektív tényezőkre bontható.

Az objektív tényezők, melyek a komfortérzetet befolyásolják az a helyiség levegőjének hőmérséklete és ennek eloszlása, egyenletessége, a beltéri levegő hőmérsékletének és a határoló felületek hőmérsékletének viszonya, a helyiség levegőjének páratartalma, a légmozgás a helyiségben, a hősugárzás típusa, forrása, mértéke. Ezek az objektív faktorok, avagy mérhetőek, így érdemes rájuk külön ügyelni, ha jól akarjuk magunkat érezni otthonunkban.

A közérzet befolyásoló szubjektív tényezőket is meg kell persze említeni. A hőmérsékletet természetesen tudjuk mérni, de az ember hőérzete, hőtűrése inkább szubjektív tényező. Van aki a hűvösebb hőmérsékletet kedveli, van aki a melegebbet. A hősugárzás forrása ugyancsak módosítja a hőérzékelést, nem mindegy tehát, hogy napsugárzásból érkező hőt érzékel bőrünk, vagy mesterséges fűtőtestből érkezőt.

A hőérzékeléssel kapcsolatos objektív tényezőket egy adott norma határozza meg, melynek kapcsán már teszteket is végeztek. A teszt eredménye magában foglalja, hogy ha a viszonyok több mint 90 százalékát elfogadjuk, akkor beszélhetünk kényelemről, ebben az esetben nagyon jók a hőviszonyok. A jóleső hőmérsékletet persze mindenkinek magának kell megállapítania, erre már nincs sem kialakított norma. A komfortérzet károsodása nélkül a belső hőmérséklet sugárzási meleggel csökkenthető. Ezt legkönnyebben a Protektor festék alkalmazásával érhetjük el, így ezt a terméket érdemes megismerni.