A testmozgás erősíti a csontokat és az immunitást

A UT Southwestern Gyermekgyógyászati ​​Központ Kutatóintézetének (CRI) tudósai azonosították a fülkeként ismert speciális környezetet a csontvelőben, ahol új csont- és immunsejtek termelődnek. A Nature-ben megjelent tanulmány azt is mutatja, hogy mozgás által indukált stimulációra van szüksége ennek a résnek, valamint az abban található csont- és immunképző sejteknek a fenntartásához.

[wp_ad_camp_1]

Ezek a megállapítások együttesen azonosítják a testmozgás új módját, amely erősíti a csontokat és az immunfunkciókat. A Morrison laboratórium kutatói felfedezték, hogy a gyaloglásból vagy a futásból eredő erők az arterioláris erek mentén a csontfelületekről a csontok belsejébe jutnak. Az arteriolák külsejét szegélyező csontképző sejtek érzékelik ezeket az erőket, és szaporodásra késztetik őket. Ez nemcsak új csontsejtek képződését teszi lehetővé, ami elősegíti a csontok megvastagodását, de a csontképző sejtek növekedési faktort is kiválasztanak, amely növeli az arteriolák körül limfocitákat képző sejtek gyakoriságát. A limfociták azok a B és T sejtek, amelyek lehetővé teszik az immunrendszer számára a fertőzések elleni küzdelmet.

Amikor a csontképző sejtekben a mozgás okozta nyomás érzékelésének képessége, más néven mechanikus erők, inaktiválódott, csökkentette az új csontsejtek és limfociták képződését, ezáltal a csontok elvékonyodtak, és csökkentették az egerek képességét a bakteriális fertőzésre. „Az életkor előrehaladtával a csontvelőnk környezete megváltozik, és a csontváz csonttömegének fenntartásáért és az immunfunkcióért felelős sejtek kimerülnek. Nagyon keveset tudunk arról, hogyan változik ez a környezet, vagy miért csökkennek ezek a sejtek az életkor előrehaladtával” – mondja Sean Morrison, a Howard Hughes Orvosi Intézet nyomozója. „Korábbi kutatások kimutatták, hogy a testmozgás javíthatja a csontok erejét és az immunfunkciókat, és tanulmányunk egy új mechanizmust fedezett fel, amellyel ez bekövetkezik.”