A testmozgás öröme és hatékonysága

Az egészséges életmód egyik legfontosabb része, a mozgás és a sport. Sokan vannak, akik napi rendszerességgel járnak biciklizni, futni stb. és vannak, akik csak alkalmanként sportolnak. Ez természetesen több tényezőtől függ, ami azonban lényeges, hogy a testmozgás része legyen az életünknek.

[wp_ad_camp_1]

A mozgásszegény életmódnak ugyanis számos következménye lehet, mint például a különféle betegségek megjelenése. A testmozgás számos előnnyel rendelkezik, melyek közül az egyik, hogy segít a stressz levezetésében, a kikapcsolódásban. Ez az egyik legáltalánosabb mentális előnye. Fokozza a boldogsághormonok termelődését is. A mozgás endorfinokat bocsát ki, amely a boldogság, az elégedettség és az eufória érzését váltják ki az emberből. Különböző kutatások megállapították, hogy a testedzés még a klinikailag depressziós emberek tüneteit is képes enyhíteni. Fontos szempont lehet az is, hogy növeli az önbizalmat, fejleszti a pozitív önképet, hiszen külsőleg és belsőleg egyaránt kiváló hatással van az emberre. Manapság már egyre több és több konditerem nyílik, ami lehetőséget ad arra, hogy mozogjunk sportoljunk, azonban a melegebb évszakokban mindenképp ajánlott a kinti mozgás.

Testmozgás

Testmozgás

A szabadtéri mozgásformáknak az egyik előnye, hogy például a napsütés hatására termelődik a D-vitamin a szervezetben, ami elősegíti a kalcium lerakódását a csontszövetekben és erre a szervezetnek nagy szüksége van. Különféle tanulmányok azt mutatják, hogy a kardiovaszkuláris edzés új agysejteket hozhat létre és ez fejlesztheti az általános agyi teljesítményt. A rendszeres fizikai tevékenység kiváló hatással van a memóriára, és fejleszti az új dolgok megtanulására való képességet is. Sokan vannak, akiknek nehezükre esik esténként elaludni. A testmozgás erre is megoldás lehet, hiszen a lefekvés előtti pár órával való mozgás megemeli a testhőmérsékletet ami pár órával később lecsökken, jelezve a testnek, hogy alvásra van szüksége.