A tetoválások sokszerűsége

Manapság nagyon gyakori jelenség, hogy az ember tetoválást készíttessen. Ennek rengeteg oka lehet, de legtöbbször egy bizonyos emlék megörökítése, vagy az önkifejezés az elsődleges cél (esetleg mindkettő). Azonban ez a két dolog sem zárja ki teljesen egymást, és van olyan, hogy mindkét szempont nagyszerepet játszik. Van, aki otthoni környezetben készít tetoválást, és van, aki inkább a szalonos megoldást választja. Akármelyikről is legyen szó, a legfontosabb a higiénia, és az, hogy mindig új tűt használjunk!

A tetoválás azonban nem csak a modern korban ilyen népszerű. Eredete már az őskorra visszamegy, sőt, vannak olyan kultúrák, ahol a tetoválások még ma is a régi funkciója érvényesül. Hogyha ilyen törzsi tetoválásokról beszélünk, akkor azok még ma s felfedezhetőek, és ugyanolyan hagyományos eljárásokkal készülnek, mint a régi időkben. Általában ezeknek mind jelentésük van, és minden apró részletük külön szimbolikát hordoz magában. Amikor ezt kívánjuk felfedezni, akkor általában olyan kutatók munkáira hagyatkozunk, akik jártasak a hasonló dolgok tanulmányozásában, ha csak nincs lehetőségünk arra, hogy személyesen beszéljünk egy olyan emberrel, aki rendelkezik hasonló tetoválásokkal.

Tetoválás

Tetoválás

Természetesen manapság a leggyakoribbak a modern tetoválások. Amikor valaki egy ilyent akar, akkor tudnia kell, hogy maradandó alkotást készül hordani a testén. Igaz, hogy van lehetőség rá, hogy lézeres úton leszedjék, azonban az mégsem a legjobb megoldás, mert utána heg marad. A másik lehetőség pedig az eltakarás, viszont az sokszor eléggé fájdalmas megoldásnak számít, ráadásul korlátozva van, mert a régi helyére csak olyan új motívumokat lehet rajzolni, amelyek kitakarják, vagy felhasználják a régit, így a művész keze nagyon korlátozva van.