A Tisza és mellékfolyói

A Duna mellett a Tisza Magyarország legnagyobb folyója, és két forráspatakkal rendelkezik, a Fekete- és a Fehér-Tiszával. A Tisza a Kárpát-medence keleti részének szinte minden vízfolyását összegyűjti, és végül a Dunába szállítja őket. A Tisza folyó esetében megemlítendő az Alsó-, Közép-, és Felső-Tisza.

[wp_ad_camp_1]

A Tisza folyó vízgyűjtő-területének a mérete 157 186 km2, melyből csupán 47 000 km2 található Magyarország területén. A Tisza a magyarországi területen síkvidéki folyóként említhető meg, mivel a munkavégző képessége annyi, amennyi ahhoz szükséges, hogy a hordalékát szállítsa. Ennek köszönhető az, hogy a folyó az egyik oldalon elpusztítja a medrét, míg a másik oldalon folyamatosan építi azt. A szabályozás előtt, azaz 1846-ban a Tisza sokszor változtatta a medrét, és ezért az árvizek alkalmával nagy területeket öntött el. Ezt követően a folyó hosszát lecsökkentették, és ezért 1419 km helyett, ma csak 962 km hosszú a Tisza, vízjárása pedig 8-10 méter között szokott lenni. A Tisza mellékfolyóinak tavaszi áradásai egy időben szoktak bekövetkezni. Akkor jelentkezik probléma, ha a Duna és a Tisza áradása is egybe esik, mivel ez esetben a Tisza összegyűjtött vize nem tud a Dunába ömleni.

Tisza

Tisza

A Tisza mellékfolyója Romániában a Visó, Kárpátalján a Tarac, a Talabor, a Nagy-ág, a Borzsa, a Latorca, valamint az Ung. Magyarországon a következő folyók vizeit gyűjti össze: Túr, Szamos, Kraszna, Lónyai-főcsatorna, Keleti-főcsatorna, Bodrog, Sajó, Zagyva, Gerje-Perje főcsatorna, Körösök, Maros. Szerbiában a Béga nevezetű folyó vize folyik egybe a Tisza vizével. A Tisza-torkolat Szerbiában található, míg a Tisza-tó Magyarországon helyezkedik el, és az országba érkező turisták elsődleges célpontja, mivel a Balatonnál jóval olcsóbb és változatos tájai lenyügőzőek.