A Tisza-tavi Ökocentrum varázslatos világa

Poroszlón található a Tisza-tó élővilágát bemutató, különleges látogató központ, a Tisza-tavi Ökocentrum. Magyarország egyik igazán látványos szabadidős élményközpontja 2012 tavasza óta várja a látogatókat. Az egyedileg tervezett, különleges építmény 25,5 méter magas kilátóval, víz alatti alagúttal, szabadidő-parkkal, mozival és állatkerttel is rendelkezik.

Egyedülálló tárlat ismerteti meg a kiállításra érkezőket több mint 50 féle hazai halfajtával, kétéltűekkel és hüllőkkel. A fantasztikus tárlat ismeretterjesztő szerepét általános- és középiskolák környezetismereti és biológiai tananyagához is előszeretettel alkalmazzák. Az Ökocentrum legjelentősebb látványossága azonban az épület pinceszintjén kialakított, monumentális édesvízű akvárium-rendszere. Már a kiállításra érkezéskor különleges élményben lehet részünk, ha elindulunk a víz alatti üvegalagúthoz. Fejünk felett akár 1,5-2 méteres halóriások, a viza csodálatos példányai úszkálnak át. A vízivilágon túl pedig 3 dimenziós vetítőteremben nézhetünk meg a Tiszáról és a Tisza-tó élővilágát bemutató természetfilmeket és egyéb, szórakoztató mozifilmeket.

A Tisza-tavi Ökocentrum legszembetűnőbb látványossága a 25,5 méter magas kilátó, amit Kertai László bl-díjas építész tervei által emeltek a tó mellé. A kilátó különleges tájolásának köszönhetően, az egyes terasz-részek éppen a négy égtáj felé néznek. A páratlan panoráma érdekében érdemes felmenni a kilátóba. A létesítmény közvetlen közelében 2006 óta várja a látogatókat a Vízi sétány. Az Ökocentrum kikötőjéből indulva, akár kishajóba, akár csónakba szállva, felfedezhetjük a vízivilágot is. A GPS-es csónaktúrákon 12-féle útvonalon járhatjuk be és ismerhetjük meg a Tisza-tó rejtelmeit. A csoportos vagy családi programokon túl a létesítmény különleges, egyedi alkalmakra is kiváló helyszín lehet.