„A Titán végzete”- jóslat, vagy véletlen egybeesés

Minden évben eljön az a hónap, az a hétvége, amikor újra megnézhetjük a 11 Oscar-díjat elnyert, végtelenül híres és sokak által kedvelt „Titanic” című filmet. A valóság alapú filmről sok információnk van, ismerjük a megtörtént események részleteit, tudomásunk van számadatokról, amelyek a túlélőkre vonatkoznak, de van valami, ami kulcsfontosságú lehet az eseményeket illetően, mégsem szereztünk még tudomást róla.

[wp_ad_camp_1]

„Tiszta, hideg áprilisi éjszaka volt. A valaha úszó hajók legnagyobbja: 800 láb hosszúságú, 45.000 tonna teherbírású, elsüllyeszthetetlennek nyilvánított mind a közel 2500 békében alvó utas által. Aztán orrának jobb oldalával egy jéghegynek ütközött miközben 25 csomóval haladt útján. Mindössze 400 tengeri mérföldre volt Newfoundland-tól. A hajó gyorsan elsüllyedt, és a mentőcsónakok hiány miatt sok ember vesztette életét azon a napon.” Okkal gondolhatnánk azt, hogy a fentebbi leírás, a Titanicot ért hajótörést mutatja be röviden, hiszen minden stimmel. Ez a szövegrészlet azonban egy Morgan Robertson nevű ember által írt, „A Titán végzete” című regényből származik, aki 1898-ban, a Titanic elsüllyedése előtt 14 évvel „megjósolta” az 1912-ben megtörtént eseményeket.

A regény hűen ábrázolja a későbbi valóságot: a Titán is egy elsüllyeszthetetlen hajó képében jelenik meg, mely épp az Atlanti-óceánon ütközött egy jéghelynek. A regényben az az információ is szerepel, mely szerint nem volt elegendő csónak a mentéshez. A regény Titánja és a Titanic is brit tulajdonban álltak, Newfoundland felé tartoztak és 400 tengeri mérföldre a céltól tűntek el örökre. Talán a véletlen műve, talán egyértelmű jel, melyet kideríteni már nem tudunk, csak azt dönthetjük el, hogy miben hiszünk.