A tökéletes főtt tojás titka

Az emberek előszeretettel készítenek olyan receptet, amelyekhez főtt tojást használnak, de szívesen fogyasztják magára is, főleg húsvét környékén. Tojást nagyon könnyű főzni, de igazán jó tojást, aminek minden probléma nélkül leválik a héja, már annál nehezebb. Sokan nem is tudják, hogy milyen konyhai fortélyok léteznek arra, hogy elérjük a tökéletes állagot.

[wp_ad_camp_1]

A legfontosabb természetesen a főzési idő. Ez határozza meg azt, hogy a tojás egészen lágy, félig lágy, vagy teljesen kemény legyen. Ha négy percnél kevesebb ideig hagyjuk főni, akkor a fehérje is ugyanolyan folyós lesz, mint a sárgája és az nem túl ízletes. Négy és fél percnél lesz „klasszikus híg tojás-állaga”. A félkemény állaghoz pedig 6 percre van szükség. Viszont ha a tojás más ételek alapanyagához kell, akkor tanácsos több ideig hagyni, akár 10-11 percig is. Nyugodtan lehet nagy lángon is főzni, de csak abban az esetben, ha a tojások héja kemény. Ellenkező esetben túl hamar elreped a héja a magas lánggal főzött víztől. Miután eltelt ez az idő, és megvártuk, amíg kihűltek, már csak annyi a dolgunk, hogy meghámozzuk és felvágjuk, vagy lereszeljük akkorára, amekkorára szükségünk van a recept elkészítéséhez. Ha pedig csak úgy magára, kenyérrel szeretnénk fogyasztani, akkor is ugyanez az eljárás. Tetejét megszórhatjuk egy kis borssal és sóval.

Főtt tojás

Főtt tojás

Van két hasznos tanács, amelyet ha megfogadunk, nagyban megkönnyítjük a héj leválasztását a fehérjétől. Ha akkor tesszük bele a hideg tojásokat a forró vízbe, amikor az már hamarosan főni kezd, akkor egy picit összehúzódik a fehér rész és sokkal könnyebben lejön majd a héjáról. A másik „fortély” az, hogy teljesen meg kell várni, amíg kihűlnek. Ha ezeket betartjuk, megkönnyítjük saját munkánkat. Tálalásnál pedig sokkal szebben mutatnak majd, mintha nem lennének egyben.