A tudósok tesztet dolgoznak ki a vírus kimutatására, mutáció közben is

A szingapúri Nanyang Technológiai Egyetem (NTU Singapore) által vezetett tudóscsoport diagnosztikai tesztet dolgozott ki, amely képes kimutatni a COVID-19-et okozó vírust még akkor is, ha az mutációkon megy keresztül.

[wp_ad_camp_1]

A VaNGuard (Variant Nucleotide Guard) tesztnek hívják a CRISPR néven ismert génszerkesztő eszközt, amelyet a tudományos kutatások során széles körben használnak a DNS-szekvenciák megváltoztatására és az emberi sejtek génfunkciójának módosítására laboratóriumi körülmények között, és újabban diagnosztikai alkalmazásokra használják. Mivel a vírusok képesek az idő előrehaladtával fejlődni, a potenciális mutációkkal szembeni diagnosztikai teszt kulcsfontosságú eszköz a járvány nyomon követésében és leküzdésében. Eddigi folyamata során a COVID-19-et okozó vírus, a SARS-CoV-2 több ezer változata jelent meg, köztük olyanok is, amelyek széles körben elterjedtek az Egyesült Királyságban, Dél-Afrikában és Brazíliában. Az új törzsek genetikai szekvencia-variációi azonban gátolhatják egyes diagnosztikai tesztek képességét a vírus kimutatására – mondta Tan Meng How, az NTU docense, aki a tanulmányt vezette.

A SARS-CoV-2 mutációval történő kimutatásának képessége mellett a VaNGuard teszt klinikai körülmények között is használható nyers betegmintákon RNS-tisztítás nélkül, és 30 perc alatt eredményt ad. Ez az arany standard polimeráz láncreakció (PCR) tesztjéhez szükséges idő egyharmada, amelyhez RNS laboratóriumi tisztítás szükséges. Az NTU által vezetett tudóscsoport reméli, hogy a VaNGuard teszt olyan körülmények között telepíthető, ahol az egyének COVID-19 státuszának gyors megerősítése a legfontosabb. Tan docens, az NTU vegyi és orvosbiológiai mérnöki iskolájából elmondta: „A vírusok nagyon okosak. Megmutálhatják, szerkeszthetik vagy megkeverhetik genetikai anyagukat, vagyis a diagnosztikai tesztek nem tudják megfogni őket.”