A videójáték-függőség valódi?

A legtöbb serdülő számára a videójátékok jelentik a legnagyobb szórakozást akár egyedül, akár társaságban. Noha a videójátékok valóban szórakoztató időtöltést jelentenek, egyre növekvő aggodalomra ad okot, hogy a videójátékokkal eltöltött túl sok idő negatív fejlődési eredményekkel jár, és függőséget is okozhat.

[wp_ad_camp_1]

A nemrégiben elvégzett hatéves tanulmány, amely a videójáték-függőséggel kapcsolatos valaha végzett leghosszabb tanulmány, megállapította, hogy a játékok kedvelői kb. 90% -a nem olyan módon játszanak, amely káros vagy negatív hosszú távú következményeket okozna. Ugyanakkor egy jelentős részük valóban rabja lehet a videójátékoknak, ennek eredményeként mentális, társadalmi és magatartási problémákkal küzdhetnek. „Ennek a tanulmánynak az a célja, hogy megvizsgálja a videójátékokkal való különleges kapcsolat hosszabb távú hatásait és azt, hogy az idővel miként hat az emberre” – mondta Sarah Coyne, a BYU családi életének professzora és a a kutatás veeztője. „A hatás megfigyelése érdekében megvizsgáltuk a kóros videójátékosokat hat év alatt, a korai serdülőkortól  felnőttkorig.”

Videójáték függőség

Videójáték függőség

Az eredmények azt sugallják, hogy míg a játékosok kb. 90% -a nem káros módon játszik, továbbra is létezik egy jelentős kisebbség, akik valóban rabjai a videójátékoknak, és idővel szenvedélybetegség-tünetekkel küzdenek. Ezek a megállapítások ellentétesek azzal a sztereotípiájával is, amely szerint a videójáték függőség miatt az emberek nem képesek anyagilag támogatni magukat, vagy munkát szerezni. A húszas éveik elején járó videójátékok kóros felhasználói pénzügyi szempontból ugyanolyan stabilok és előretekintőek, mint a nem függők. „Tényleg úgy hisszük, hogy van néhány csodálatos dolog a videójátékokban” – mondta Coyne. „Fontos az, hogy egészséges módon játszuk őket, és ne merüljünk el a kóros szintekben.”