A világ egyik legismertebb embere, Stephen Hawking

A történelem során nagyon sok olyan híres gondolkodót, tudóst, feltalálót ismerhettünk meg, akik jelentős mértékben meghatározták a világunk alakulását. Mindannyian hallhattunk már Stephen Hawking-ról, akit a világ egyik leghíresebb elméleti fizikusaiként tartunk számon. Életéről és munkásságáról több film is készült, több könyv is íródott.

[wp_ad_camp_1]

Stephen William Hawking azon kevés tudósok közé sorolható, akik a populáris kultúrának is részei. Amellett, hogy rendkívüli szakmai sikereket ért el a fizika terén, a laikusoknak szóló ismeretterjesztési munkássága által is sokan megismerhették. Oxfordban élt szüleivel és 17 éves korától az Oxford University College-ban tanult, ahonnan fizikából graduált. Az egyetemi évek alatt nagyon sok minden érdekelte, tagja volt az oxfordi evezős csapatnak is. Hawkingot 21 éves kora előtt motoros neuronbetegséggel, vagyis degeneratív idegrendszeri elváltozással diagnosztizálták, melynek következtében a mozgóidegek lassan elsorvadnak. Ennél a betegségnél nagyon ritka az olyan eset, hogy valaki tíz évnél tovább éljen, Stephen Hawking azonban kivételt képez ez alól.

Stephen Hawking

Stephen Hawking

Munkásságának célja az einsteini fizika nehéz testek által létrejött gravitáció szabályainak összeegyeztetése a részecskefizikával. Hogyha egy közös elmélettel sikerülne összevonni ezt a két területet, akkor ez lehetne a “Mindenség elmélete”. Amikor még fiatal volt, nagyon foglalkoztatta a világegyetem keletkezésének, vagyis az ősrobbanásbak az elmélete, amely akkor még közel sem volt széles körben elfogadott nézet. Hawking néhány évig aktívan foglalkozott a fekete lyukkal és 28 évesen jött rá arra, hogy a “nagy bumm” és a “mindenség elméletének” kulcsa a fekete lyukak vizsgálatában rejlik. Élete munkássága egyedi és kiemelkedő a fizika terén. Egy olyan emberről van szó, akinek kitartása és munkája iránti szeretete, elhivatottsága példaértékű.