A világ legmagasabb hegye

Ha a világ legmagasabb hegyéről van szó, a legtöbbünknek egyből a Mount Everest jut eszébe, hiszen az elmúlt évtizedekben a híradások során is gyakran a hosszú útra vállalkozó hegymászók hol sikeres, hol pedig sajnálatos módon balszerencsés hegymászási kísérleteikről számoltak be.

[wp_ad_camp_1]

De mi az igazság, vajon valóban ez lenne a Föld legmagasabb pontja? Ez a kérdés a legkevésbé sem egyértelmű, ugyanis több szempontból is meg lehet vizsgálni, mindig más és más eredményt kapva. Az kétségtelen, hogy az Everest valóban a legmagasabb hegycsúcsok egyike, ráadásul hírnevét annak is köszönheti, hogy megmászása valóban igazi kihívás, ugyanis ne tartozik azok közé a hegyek közé, amelyeknek könnyűszerrel fel lehet jutni a csúcsára, ami nem csak a magasságának köszönhető, hanem a nehézségi fokozatának is. Ugyan melyik hegycsúcs vehetné tehát fel a versenyt a 8848 méter magasságú Csomolungmával? A legmagasabb hegycsúcs definíciója elvileg a következő: az a pont, amely a lehető legnagyobb távolságra van a tengerszinttől.

Mount Everest

Mount Everest

A helyzet azonban ennél jóval bonyolultabb, annál a nagyon egyszerű oknál fogva, hogy a tengerszint nem ugyanabban a magasságban a Föld területén, a különbség pedig esetenként akár több száz méter is lehet. Ez elsőre talán furcsának hangzik, ám valójában nincs ebben semmi meglepő, hiszen köztudott, hogy a Föld nem teljesen gömb alakú, a helyes meghatározás bolygónk esetében ugyanis a geoid megnevezés. Éppen ezért szigorú matematikai számolást végeznénk, akkor azt kéne mondanunk, hogy a legmagasabb hegynek a Chimborazo minősül, amely, ha pontosak akarunk lenni, akkor azt kell mondanunk, hogy 2168 méterrel magasabb az Everest-nél. Mindez azért van, mert minél közelebb állunk az egyenlítőhöz, a tengerszint annál magasabban van, így ezeken a területeken a hegyek jóval magasabbak, mint ahogyan az elsőre gondolnánk.