A világ pizzái

Kevés olyan étel van, amit a Föld szinte összes pontján szeretnek és a pizza bizony pont ilyen. A siker titka valószínűleg abban rejlik, hogy az alap recept nagyon egyszerű és erre bárki felépítheti a saját ízvilágának megfelelő pizzát. Földrészenként és országonként változik, hogy mik az igazi helyi kedvencek és van néhány, amit mindenhol egyaránt imádnak.

[wp_ad_camp_1]

Az igazi olasz pizza

A pizza szülőföldjén, Olaszországban, ragaszkodnak a vékony tésztás verzióhoz, melyet egy nagy sikértartalmú, kimondottan pizzákhoz készült liszttel készítenek. Ebbe vízen kívül csak extra szűz olívaolajat, sót és egy morzsa élesztőt tesznek, majd kézzel alaposan kidolgozzák. Hosszú pihentetés után, ami akár több napot is jelenthet, kézzel szép vékonyra kinyújtják. A kerek formára körkörös mozdulatokkal szórva kerül rá a friss paradicsomból készült darálék, melyet jó minőségű mozzarella sajttal és friss, tördelt bazsalikommal szórnak meg.

A pizzát sok helytől eltérően nem sütőbe helyezik, hanem pizzasütő köveken sütik ki, majd a még frissiben olívaolajjal locsolják és újfent friss bazsalikommal díszítik. Az így elkészített tészta vékony, kívül ropogós, belül pedig finom puha. Az olaszok nem viszik túlzásba a feltétet, de ezt az alaptésztát bármilyen más ízzel fel lehet turbózni, csak arra kell figyelni, hogy jó minőségű és lehetőleg friss alapanyagokat használjunk és ne szórjuk tele a tésztát.

Pizza hazánkban, ahogy mi szeretjük

Le kell szögezni, hogy a magyar finomliszt nem alkalmas eredeti olasz pizza készítésére, ezért rengeteg módon próbálják kompenzálni a magyar pizzériák és háziasszonyok ezt a hiányosságot. Több élesztő használatával vastagabb pizzát kaphatunk, van olyan hely, ahol az alap alapanyagokhoz fűszereket vagy esetleg tojást is tesznek a tésztába. A jól kidolgozott tésztát még frissiben felhasználják, azaz nem pihen egy napot se, így a pizza bármikor könnyen és gyorsan elkészíthető.

A tésztára kerülő szósz általában konzerv paradicsomból kerül ki, melyet alaposan fűszereznek oregánóval, szárított bazsalikommal és néha egy kis sóval. A magyarok szeretik a gazdagon megrakott pizzákat, így rengeteg sonka, szalámi, gomba és egyéb finomság kerül rá. A mozzarella sajt nálunk nagyon drága, így többnyire hagyományos trappista sajt kerül a pizza tetejére, mely ízben meg se közelíti az igazi olasz finomságot. Sütés során kemencét használunk vagy otthoni körülmények között a sütőt, ezért a tészta lehet kemény vagy puha, vékony vagy éppen vastag, attól függően milyet is szeretnénk.

Pizza

Pizza

Hawaii finomság vajon tényleg Hawaii-ról?

Ha a pizzákról van szó, akkor nem mehetünk el szó nélkül a Hawaii pizza mellett, amely az egyik legnépszerűbb a világon, sőt olyannyira kedvelt, hogy pl Ausztráliában az eladott pizzák 15%-át ez teszi ki, pedig választék bőven akad náluk is. A Hawaii pizza igazi ismertetője, hogy a paradicsomos alapon sajt, sonka és ananász található rajta, amely igazán egyedi ízt kölcsönöz neki.

A nevéből sokan arra gondolnak, hogy ez biztos Hawaii-ról származik, viszont ebben nagyot tévednek, mert a nevén kívül semmi köze a trópusi szigethez. Na egye fene, Hawaii-on van ananász is, nálunk meg pl nincs, szóval ezt a pontot még megkapja, de akkor jogosan tesszük fel a kérdést, hogy igazából honnan is származik?

Ahhoz hogy ezt pontosan megtudjuk, vissza kell menni pár évtizedet, na meg pár ezer kilométert kicsit arrébb, hiszen az Amerikai Egyesült Államokban az 1950-es években kezdett el terjedni a pizza, majd innen szélsebesen jutott át Kanadába is, mint addig ismeretlen ínyencség. A kanadai Chathamban élt egy görög fazon, Sam Panopoulos és nagy hamar rájött, hogy helyben két dolgot nem lehet kapni, kínai ételt és pizzát. Gondolta vesztenivalója nem sok van, így görögként nyitott egy pizzéria + kínai éttermet, ahol egy kínai szakács gondoskodott a finomságokról, így a kínálat felét egyből le is fedték.

A pizzával viszont kicsit gondban voltak, mivel csak akkortájt terjedt arrafelé, így igazából fogalmuk se volt, hogy hogyan is álljanak neki, ezért nekiálltak kísérletezni és ami eszükbe jutott azt felpakolták rá feltétnek. Mivel a kínai konyha gyakran keveri az édeset a sóssal, így csupán két évet kellett várni rá és 1962-ben létre is hozták az első paradicsom, sajt, sonka és ananász feltétet, ami óriási sikert aratott.

Ebben az időben  nagyon menőnek számított minden, ami a trópusi világból származott(Hawaii ingek, kókuszból inni etc..), így eléggé adta magát az ötlet, hogy Hawaii pizzának nevezzék el, ha már került rá ananász is. A terv bejött, a nép imádta, pár év alatt mindenhol elterjedt és mára az lett a világ egyik legnépszerűbb pizzája.