A zebrapintyek felismerik más madarak énekét

Ha énekesmadarak megjelenhetnének az Álarcos énekes című műsorban, valószínűleg a zebrapintyek nyernék meg. A Berkeley-i Kaliforniai Egyetem új kutatása szerint ugyanis a zebrapintyek legalább 50 különböző madár énekét ismerik fel.

[wp_ad_camp_1]

A Science Advances folyóiratban nemrégiben közzétett megállapítások szerint ezek a heves, vörös csőrű énekesmadarak, úgynevezett zebrapintyek, kiszúrják egymást a tömegből egy adott társ dala vagy kapcsolattartó hívása alapján. Az olyan emberekhez hasonlóan, akik az illető hangjáról azonnal meg tudják mondani, melyik barátot vagy rokont hívják, a zebrapintyek is szinte emberi képességekkel rendelkeznek a nyelv feltérképezésében. Sőt, hónapokig és talán hosszabb ideig is emlékezhetnek egymás egyedi hangjaira – derül ki az eredményekből. „A zebrapintyek csodálatos hallási memóriája azt mutatja, hogy a madarak agya kiválóan alkalmazkodik a kifinomult társadalmi kommunikációhoz” – mondta Frederic Theunissen, a tanulmány vezető szerzője, az UC Berkeley egyetem integratív biológia és idegtudomány professzora.

Zebrapinty

Zebrapinty

Theunissen és kutatótársai arra törekedtek, hogy felmérjék a zebrapintyek azon képességét, hogy képesek-e pusztán egyedi hangjaik alapján azonosítani tollas társaikat. Ennek eredményeként azt tapasztalták, hogy az egész életen át párosuló madarak a vártnál is jobban teljesítenek. „Az állatok számára az a képesség, hogy felismerjék a madarak hívásának forrását és jelentését, összetett térképészeti készségeket igényel, és ezt a zebra pintyek egyértelműen elsajátították” – mondta Theunissen. A madarak és az emberek hallási kommunikációjának legalább két évtizedes kutatásának úttörőjeként Theunissen elbűvölést és csodálatot váltott ki a zebrapintyek kommunikációs képességei miatt a UC Berkeley posztdoktori munkatársai körében. Csapatmunkájuk úttörő eredményeket hozott a zebrapintyek kommunikációs képességeiről.