A zene a leghatalmasabb világnyelv

Talán nincs a világon olyan ember, aki ne szeretné a zenét. Stílusunknak megfelelően a zenetípusok bármelyikét hallgathatjuk otthon, az autóban, buszon, villamoson vagy akár a munkahelyen. A zene egyidős az emberrel, a kommunikációnak talán a legnagyobb eszköze, univerzális nyelv. Akárcsak az irodalom, kifejezi az emberi érzéseket. Miért is hallgatunk zenét?

[wp_ad_camp_1]

A kérdésre mindenki más választ adna. Hisz ha szomorúak vagyunk, ha öröm ér bennünket, vagy nyugalomra vágyunk valahogy mindig megcsendül az éppen hangulatunknak megfelelő muzsika. Egy családi ünnepség sem bonyolódhat le zene nélkül. Esküvőkön, születésnapokon, keresztelőn, egy családtag messziről való hazatérésekor bekapcsoljuk a legvidámabb és legkedveltebb dalokat. Közben az előadóval együtt énekelünk, néha táncra is perdülünk. Mindezzel kifejezzük érzelmeinket, örömünket mások felé. A hang, a ritmus, hatással van az ember idegrendszerére: felpörget, de le is nyugtathat. Óriási befolyása van az ember érzelmeire. Sok dalszöveg, azért válik a kedvencünké, mert úgy érezzük, a történet rólunk szól. Rádöbbenünk, hogy az, amit nehezén átéltünk, mással is megtörtént már. Újra és újra meghallgatjuk, az életünk részévé válik. Bárhol és bármikor felcsendül, egy pillanatra megállunk, belehallgatunk, és ezt mondjuk: Ez az a dal. A zene összeköti az embereket. Egy társaságot, társadalmi rétegeket, csoportokat alakít ki.

Zene

Zene

A komolyzenében bár nincs szöveg, mégis érezni lehet belőle a szomorúságot, vagy az örömöt. Más érzést vált ki belőlünk egy hegedű hangja, másat a zongoráé, míg teljesen másat a dobé. Jótékony hatását azonban akkor érezzük, ha a hangzása halk, kellemes nem pedig hangosan fülsértő és idegesítő. Több vizsgálat is bebizonyította, hogy még az anyaméhben lévő magzat is hallja a hangokat és jó hatással van egészséges fejlődésére a meditációs zene. A depresszióban szenvedő emberek gyógyulásában is fontos szerepet játszik egy vidám, pörgős dal, ami kimozdítja a beteget eddigi lelassult életéből. A legjobban talán Victor Hugo fogalmazta meg a zene lényegét:,,a zene kifejezi mindazt, ami szavakkal elmondhatatlan, mégsem maradhat kimondatlanul.”