A zenei képzés javíthatja a figyelmet

Több éves zenei képzés után némi váratlan kognitív előnyhöz juthat. Egy új tanulmány azt mutatja, hogy a zenei képzés javíthatja az egyén azon képességét, hogy összpontosítson és kizárja a zavarokat. Néhány más tanulmány pedig azt mutatta ki, hogy a zenei képzés javítja a véráramlást a nyelvi feldolgozásban érintett agyterületeken.

[wp_ad_camp_1]

A legújabb kutatások kimutatták, hogy a zenehallgatás akár „motiválhatja” az agyat, hogy megtanulja a feldolgozással kapcsolatos neurális hálózatok ösztönzését. Most egy új tanulmány azt sugallja, hogy a zenei képzés hatással lehet a figyelem irányítására is. A kutatók Paulo Barraza vezetésével a Chilei Egyetem Fejlett Kutatási Kutatóközpontjából megvizsgálták a zenei képzés és a figyelem közötti kapcsolatot. Tanulmányaik során a kutatók 18 professzionális zenész és 18 nem zenész résztvevőt kérték, hogy egy standard figyelemfelkeltő hálózatot teszteljenek. A zenészek képzett zongoristák voltak, akik 12 éve tanultak zenét.

Zene

Zene

A teszt részeként a résztvevőknek különböző képeket kellett megnézniük, amelyek gyorsan villantak a szemük előtt. A csapat mérte a résztvevők reakcióképességét, mérve, hogy mennyi ideig tartott a válasz a kép megváltozására. A hosszabb reakcióidő kevésbé hatékony figyelemfelkeltést jelent. A képzett zenészek átlagosan 43,84 milliszekundumot produkáltak a riasztó alrendszerhez, 43,70 ms-t az orientálóhoz, és 53,83-st a végrehajtó hálózathoz. Összehasonlításképpen, a nem zenészek 41,98 ms-ot, 51,56 ms-ot és 87,19 ms figyelmet mutattak. Fontos, hogy a figyelem a résztvevők zenei képzésében eltöltött évek számával arányosan javult. „A megállapítások”  szerint a zenészeknél nagyobb figyelmet fordítanak a dolgokra, mint azok a részvevők akik nem tanultak zenét.