Adatmentés okosan

A múlt században még könnyű dolgunk volt a kézzelfogható emlékek és fontos dokumentumok megőrzését tekintve. A legértékesebb pillanatokban készült fotóinkat előhívattuk és gondosan elraktuk őket egy albumba, hogy jeles napokon elővehessük és meghatottan átlapozhassuk.

A digitalizációval azonban gyökeres fordulatot vett életünk ezen része is. Az ezredfordulót követően már nagyon sok családban megtalálható volt valamilyen digitális kamera, amelyeknél már nem kellett meggondolni, hogy hányszor kattintsanak –  hisz sosem fogyott ki belőle a film -, így az ünnepi 20-30 fotót felváltotta egy sokkal magasabb szám és szép lassan általánossá vált, hogy megörökítjük a mindennapok szépségeit is. Aztán szép lassan beszivárogtak életünkbe az okostelefonok és az elkészült fotók és videók száma megsokszorozódott.

Igen ám, de míg régen tökéletes volt a papíralapú mentése ezeknek a képeknek, addig mára ez már nem egy könnyen járható út, hisz évente akár ezer olyan fotó is készül, amely megérdemelné az előhívást (van, akinél még ennél is jóval több). Idővel felmerült a jogos kérdés: akkor mégis hogyan tudhatnák biztonságban ezeket a fájlokat? Az igazság az, hogy tökéletesen száz százalékos megoldás aligha létezik. Ennélfogva a legfontosabb képeinket bölcs dolog legalább két helyen megőrizni. A legelterjedtebb megoldás mára a felhő alapú tárhely használata lett, ami igen kényelmes, relatíve olcsó is (főképp, ha csak fotóinknak bérelünk, hisz úgy elég egy kisebb tárhely is) és nem utolsósorban bárhonnan elérhető. Ritkán fordulnak elő ilyen szolgáltatóknál adatvesztések, ám sajnos megtörténhet, volt rá példa az elmúlt években, a legnagyobb cégeknél is. Aki a legnagyobb biztonságra törekszik, annak érdemes pluszban valamilyen fizikai adathordozóra is mentenie a képeit, videóit, lehetőleg valamilyen mozgó alkatrészt nem tartalmazó típusra (erre a célra tökéletesen megfelel egy SSD meghajtó, vagy egy nagyobb méretű pendrive). Így, ha párhuzamosan két biztonsági mentésünk is van a legfontosabb dolgainkról, szinte kizárt, hogy valahogy végérvényesen elveszítsük őket.