Akadálymentesítés a parkolókban

Akadálymentes parkoló kialakítása általában csak közterületen lehetséges, és ez, mint a legtöbb közterületen történő átalakítás vagy átépítés, ugyanúgy engedélyhez kötött.  Minden akadálymentes parkoló kialakítása előtt az építési hatóságtól engedélyt kell beszerezni. Tekintsük át, hogy milyen feltételeknek kell teljesülniük ahhoz, hogy egy akadálymentes parkoló felépüljön!

[wp_ad_camp_1]

A parkolóhelyet annak az épületnek a bejáratához kell a lehető legközelebb elhelyezni, amely tulajdonképpen a mozgássérültek számára célépületnek minősül. A távolság az épület és a parkolóhely között nem lehet több 50 méternél. Az épület szempontjából igen fontos, hogy mozgássérültek számára kialakított megközelíthetőség legyen biztosítva a parkolóhelytől. A lényeg, hogy a legrövidebb úton juthasson el a mozgássérült az épülethez. A szabály szerint legalább 1 parkolóhelyet mindenképpen fent kell tartani a mozgássérülteknek, de 500 parkolóhelynél legalább a férőhelyek 5 %-át, azaz 25-öt. Ha valahol 500 parkolóhely felett van ez a szám, akkor minimum a 2 százalékának akadálymentesnek kell lennie.

Akadálymentes parkoló

Akadálymentes parkoló

A parkoló méretét tekintve minimum 3,5 x 5,5 méteresnek kell lennie minden egyes akadálymentes parkolóhelynek és egy 1,5 méteres sávot kell biztosítani a közlekedésre. A parkolóknak úgy kell elhelyezkedniük, hogy merőlegesek legyenek a járdával, vagy azzal szöget zárjanak be. Ha a járdával párhuzamosan kerül kialakításra az akadálymentes parkoló, akkor 6,5 méteres hosszúságúra kell tervezni és építeni és biztosítani kell a helyet a be és kiszállásra is. Ez minimum 1,5 méter kell, hogy legyen!