Akár egy drasztikus fogyókúrával is rengeteget árthatunk

Az élet nem mindig igazságos, és oly sok terület mellett igaz ez a genetikára is. Egyes férfiak lassú anyagcserével és kiváló izomszerkezettel vannak megáldva, számukra a testépítés játszi könnyedséggel kivitelezhető, míg mások minden kilóért hosszú hónapokat szenvednek.

A hölgyek esetében – ha lehet ilyen mondani – ez talán még inkább kardinális kérdés. A kívánt alak elérése érdekében sokan bármilyen áldozatra hajlandóak, ám gyakran előfordul, hogy még így sem járnak sikerrel. Noha napjainkban már rengeteget lehet arról hallani, hogy a drasztikus megoldások inkább ártanak, mint használnak, még mindig nagyon sokan kísérleteznek különböző módszerekkel, köztük olyanokkal is, amelyek villámgyors eredménnyel kecsegtetnek. A gyors fogyás ugyan kétségtelenül elérhető, ám azt mindenképpen tartsuk szem előtt, hogy ennek a legtöbbször hatalmas ára van. Elsőre mindjárt ott van az, hogy az ilyen eredmények a legritkább esetben tartósak.

Ennek több oka is van, az egyik az, hogy amikor hirtelen veszítünk súlyt – és itt gondoljunk arra, hogy pár hét alatt akár tíz kilogrammot is -, akkor szinte soha nem abból, amiből valóban kellene. A legtöbbször vizet, no és némi izmot, de a zsír az bizony ott marad. Cserébe viszont – ha csak nincs óriási szerencsénk -, akkor az anyagcserénket ilyenkor annyira megterheljük és összezavarjuk, hogy annak akár évekre is szüksége lehet arra, hogy újra egyensúlyba kerüljön. A hirtelen koplalás ugyanis arra sarkallja az alapanyagcserét, hogy raktározó üzemmódba kapcsoljon, ezért aztán minden bevitt plusz kalóriából zsír lesz, és ha ez a helyzet állandósul, akkor a leadott kilók villámgyorsan visszajönnek, sőt, a súlyunk egyre csak gyarapodni fog. Emiatt aztán nem érdemes és nem is szabad drasztikus fogyókúrába kezdeni. Inkább az életmódváltásban gondolkodjunk, és sportoljunk, valamint táplálkozzunk egészségesen, és idővel elérjük a kívánt alakot.