Aktív élet a kutyával? Ilyen fajtát válassz!

A múlt században még jól meghatározott szerepe volt a kutyáknak az ember életében. Bár a nagyvárosokban már kezdett elterjedni a kedvencként való tartásuk, még mindig inkább az volt a jellemző, hogy haszonállatként, házőrzésre, terelésre voltak tenyésztve.

Mára már megfordult ez a trend és jóval kevesebb munkakutya van, aminek az egyik legnagyobb hátránya az, hogy azok a fajták, amelyek az ilyen feladatokra alkalmasak, szép lassan egyre inkább háttérbe szorultak. Ez nem csak a magyar fajtáknál van így, de a sok-sok évszázadra visszatekintő ősi változatokra is. Azoknak a leendő gazdiknak aránylag könnyű dolga van, akik csak egy szerető, hűséges társat keresnek maguk mellé, ám azok, akik igazán aktív életet élnek és mindenhová vinnék magukkal négylábú barátjukat, már vakarhatják a fejüket. Hisz közel sem mindegyik fajta van oda a hegyekben túrázásért, vagy a nap öt-tíz kilométer futásért. Ráadásul az csak egy dolog, hogy az eb bírja a fizikai megterhelést, legalább ilyen fontos, hogy a természetjárás közben is behívható legyen és megfelelően reagáljon, ha emberekkel, vagy más állatokkal találkozik.

Szerencsére vannak olyan fajták, melyek ezeknek a kritériumoknak megfelelnek. Elsősorban a vadászkutyák, vagy a terelő, illetve hegyi kutyák közül érdemes választanunk, persze mielőtt meghozzuk a végső döntést, alaposan tájékozódjunk és nyugodtan kérjük ki tapasztalt eb tartók, illetve az állatorvos tanácsát is. Egy dolog szinte biztosra vehető, mégpedig az, hogy lesznek fajták, amelyek a legtöbb esetben tanácsként elhangzanak majd. Jó eséllyel a Border Collie lesz az, amit a legtöbben ajánlanak, nem véletlenül. A világ legokosabb kutyafajtájának tartják, tökéletes társ az aktív élethez, ám azzal mindenképpen számoljunk, hogy rengeteg időt felemészt, hogy lekössük végtelennek tűnő energiáit. Ha nagyobb méretű kutyát szeretnénk, akkor a Husky és persze a gyönyörű Vizsla is kitűnő választás, megfelelő neveléssel ezek a fajták a világból kimennek a gazdájukkal.