Amerikai bulldog: a bikalefogó és a gladiátor

A kutyák életünk szerves részei. Sokan sokféléket tartunk attól függően, hogy milyen fajút részesítünk előnyben, illetve, hogy a lakhatási körülményeink mit engednek meg. Némelyek inkább a kisebb termetű kutyákat preferálják, másoknak pedig az számít, hogy minél nagyobb termetű legyen. Egyeseknek megfelelnek a keverék kutyák is, törzskönyv nélkül, megint mások pedig kizárólag törzskönyvezett, fajtiszta kutyulit vennének a szárnyaik alá. És ha már a fajtiszta ebeknél tartunk, akkor itt az ideje, hogy megismerkedjünk az erős és strapabíró, az Angliából származó „dolgozó” kutyával, az amerikai bulldoggal is!

Az amerikai bulldog elnevezése ellenére nem Amerikából származtatható. Eredeti hazája Nagy Britannia, ahol valódi munkás állatként tartották számon. A még jórészt mezőgazdasággal foglalkozó Angliában ugyanis olyan állatokra volt szükség a háztartásban és a körül, amelyek ki tudták venni részüket a munkálatokból. A „hobbikutyázás” fogalma ekkor még ismeretlen volt. A középkorban pedig elsősorban a marhahajcsárok és a mészárosok igényeltek erős kutyákat. Mindezen körülmények között a bulldog jó szolgálatot nyújtott az embereknek, méreteinek, erejének és rátermettségének köszönhetően. Vadászkutyaként is megállta a helyét, nem utolsó sorban pedig az elterjedt kutyaviadalok állandó résztvevői is voltak ugyanezen okokból kifolyólag. Épp ezekért illetik a címben említett jelzőkkel, mint a bikaelfogó és a gladiátor. Még a neve is erre utal, hiszen a bull bikát, a dog pedig kutyát jelent.

Amerikai-bulldog

Amerikai-bulldog

A leírt körülmények azonban az ipari forradalommal megváltoztak. A kutyakiállítások is terjedni kezdtek a városiasodással együtt. Azonban ezeken az eseményeken a munkásosztályra jellemző „kedvenceknek” nem volt helyük, így az amerikai bulldog innen kiszorult, ráadásul az életmód változásával a munkában sem volt már rá akkora szükség. Ekkortájt fejlesztették ki az angol bulldogot, amely sok szempontból el is foglalta a helyét. Az amerikai bulldog pedig Angliából szinte teljesen kiszorítva és kiveszve az amerikai telepesekhez került át, ahol akkor szintén nagy szükség volt teherbíró képességeikre. Több-kevesebb viszontagsággal így vált ő az amerikaiak bulldogjává.