Amerikai bulldog: a bikalefogó és a gladiátor

A kutyák életünk szerves részei. Sokan sokféléket tartunk attól függően, hogy milyen fajút részesítünk előnyben, illetve, hogy a lakhatási körülményeink mit engednek meg. Némelyek inkább a kisebb termetű kutyákat preferálják, másoknak pedig az számít, hogy minél nagyobb termetű legyen. Egyeseknek megfelelnek a keverék kutyák is, törzskönyv nélkül, megint mások pedig kizárólag törzskönyvezett, fajtiszta kutyulit vennének a szárnyaik alá. És ha már a fajtiszta ebeknél tartunk, akkor itt az ideje, hogy megismerkedjünk az erős és strapabíró, az Angliából származó „dolgozó” kutyával, az amerikai bulldoggal is!

[wp_ad_camp_1]

Az amerikai bulldog elnevezése ellenére nem Amerikából származtatható. Eredeti hazája Nagy Britannia, ahol valódi munkás állatként tartották számon. A még jórészt mezőgazdasággal foglalkozó Angliában ugyanis olyan állatokra volt szükség a háztartásban és a körül, amelyek ki tudták venni részüket a munkálatokból. A „hobbikutyázás” fogalma ekkor még ismeretlen volt. A középkorban pedig elsősorban a marhahajcsárok és a mészárosok igényeltek erős kutyákat. Mindezen körülmények között a bulldog jó szolgálatot nyújtott az embereknek, méreteinek, erejének és rátermettségének köszönhetően. Vadászkutyaként is megállta a helyét, nem utolsó sorban pedig az elterjedt kutyaviadalok állandó résztvevői is voltak ugyanezen okokból kifolyólag. Épp ezekért illetik a címben említett jelzőkkel, mint a bikaelfogó és a gladiátor. Még a neve is erre utal, hiszen a bull bikát, a dog pedig kutyát jelent.

Amerikai-bulldog

Amerikai-bulldog

A leírt körülmények azonban az ipari forradalommal megváltoztak. A kutyakiállítások is terjedni kezdtek a városiasodással együtt. Azonban ezeken az eseményeken a munkásosztályra jellemző „kedvenceknek” nem volt helyük, így az amerikai bulldog innen kiszorult, ráadásul az életmód változásával a munkában sem volt már rá akkora szükség. Ekkortájt fejlesztették ki az angol bulldogot, amely sok szempontból el is foglalta a helyét. Az amerikai bulldog pedig Angliából szinte teljesen kiszorítva és kiveszve az amerikai telepesekhez került át, ahol akkor szintén nagy szükség volt teherbíró képességeikre. Több-kevesebb viszontagsággal így vált ő az amerikaiak bulldogjává.