Amin soha nem szabad spórolni: a várandóság alatti vizsgálatok

A babavárás időszaka az egyik legcsodálatosabb, amit átélünk, ám a földöntúli boldogság mellé ilyenkor aggodalom is vegyül. Vajon minden rendben van a kicsivel? Hogyan kellene megfelelően táplálkozni, hogy tökéletes legyen a magzat fejlődése? Mivel árthatok a babának, amiről nem is gondolnám, hogy veszélyes?

Ilyen, és ehhez hasonló kérdések tucatjai fogalmazódnak meg a kismamákban nap, mint nap, ám jó, ha tudjuk, hogy ez a fajta aggodalom teljesen normális, sőt, egészséges szinten szükséges is. Érdemes észben tartani azonban, hogy a terhesség a világ legtermészetesebb dolga, és az anyatermészet az évmilliók alatt – szinte – tökéletesre csiszolta minden egyes fázisát. Ezzel együtt persze amit lehet, azt érdemes megtenni annak érdekében, hogy a baba szépen fejlődhessen, és egészségesen jöhessen a világra. A megfelelő étkezés, és az alapvető óvintézkedések betartása mellett jó, ha nagy hangsúlyt fektetünk a várandósság alatti vizsgálatokra, köztük azokra is, amelyek nem kötelezőek, ám rendkívül hasznosak.

A babavárás első húsz hete ilyen szempontból is különleges. Ez az az időszak, amikor az esetleges problémákra fényt kell deríteni, erre pedig remek eszközök állnak már a szakemberek rendelkezéseire. A kötelezően előírt ultrahangvizsgálatok mellett a tizenkettedik, illetve a huszadik hét magasságában ajánlott elvégeztetni egy úgynevezett 4D-ultrahangot is, amely egy rendkívül alapos vizsgálat, célja pedig az esetleges magzati problémák feltárása. Már a várandósság elején érdemes egyeztetni a kezelőorvosunkkal – főképp, ha veszélyeztetett korban vagyunk -, és ha azt a tanácsot kapjuk, akkor végeztessünk el egy genetikai vizsgálatot, amely célja a különböző kromoszóma-rendellenességek kiszűrése. Ez teljesen fájdalommentes – mindössze egy vérvétel szükséges hozzá -, s bár igen költséges, de olyan bizonyosságot ad a baba egészségi állapotát illetően, ami bőven megéri ezt az árat.