Amit illik tudni az apasági tesztről

Ma már hazánkban is egyre megbízhatóbbak, sőt fokozatosabban könnyebben hozzáférhetőek is az apasági vizsgálatok. Valószínűleg ez az egyik oka annak, hogy egyre többen döntenek e lehetőség mellett, ha kétség támad. Az apasági vizsgálat érdekében szükséged van a saját és a gyermek DNS-ére. Hogy az eredmény 99,9 százalékban biztos legyen, trió vizsgálat kell, vagyis az édesanya DNS mintája is szükséges. A mintavétel elsődlegesen nyálkahártyán történik, fizikálisan semmilyen trauma nem éri a gyermeket.

[wp_ad_camp_1]

Ha a családi vita polgári per formájában jelentkezik, akkor a hivatalos megoldást kell választani, amikor is jegyzőkönyvezetten, a laboratórium dolgozói vesznek tőletek mintát. Más esetben akár névtelenül, jelige igénybevételével, és személyes megjelenés nélkül, akár titokban is lebonyolítható a teszt. Mivel ez esetben nem hivatalos megoldásról beszélünk, így peres úton a papírok nem elfogadhatóak, így például gyerektartás kérése esetén sem hivatkozhatsz rájuk.

Apasági teszt

Apasági teszt

A jeligés vizsgálat lényege, hogy saját magad, az átvett mintavételi csomag segítségével, saját és gyermeked DNS mintáját az előírtaknak megfelelően rögzíted. Ezek után személyesen, vagy postán el kell küldeni a laboratóriumba a leleteket, majd várhatod az eredményt. A kiválasztott cégtől függ, hogy milyen gyorsan jut el hozzád az eredmény. Ez az idő általában egy-két hetet jelent.

Már egyre olcsóbban kínálnak lehetőséget a cégek az apasági tesztek elvégzésére, ami a növekvő konkurens cégeknek és a fejlődő technikának köszönhető első sorban. A legalapvetőbb duó jeligés vizsgálat már harminc ezer forinttól elérhető, de a jegyzőkönyvezett apasági tesztek is ötven ezertől kérhetőek. Ezeket a költségeket legtöbbször az apa állja, hiszen ő az, aki szeretne meggyőződni arról, hogy a kicsi valóban az övé-e vagy sem.