Amit tudni érdemes az antibiotikumokról

A hideg időjárás magával hozza a légúti fertőzéseket is: tüsszögés, köhögés, torokfájás stb. Ezek a tünetek általában ugyanahhoz a kérdéshez vezetnek, ha orvoshoz fordul az ember: „szedhetek-e antibiotikumot?”. A válasz viszont nem mindig „igen”.

[wp_ad_camp_1]

Az antibiotikumok felveszik a harcot a bakteriális fertőzésekkel, de a vírusos fertőzések ellen nem fognak működni, ez pedig azt jelenti, hogy sem influenza, sem nátha ellen nem érdemes antibiotikumot szedni. A felesleges antibiotikumok szedése kárt tehet szervezetünkben. A legnagyobb probléma az antibiotikumok túladagolásával az, hogy a baktériumok alkalmazkodó képességgel rendelkeznek. A baktériumok egy idő után ellenállóvá válnak az antibiotikumokra, ami tovább nehezíti a kezelésüket. A gyógyszer-rezisztens baktériumokra nehezebb megtalálni a megfelelő gyógyszert, amikor tényleg súlyos fertőzéssel állunk szemben. Ez az ellenállás veszélyes lehet, mivel megkönnyíti a fertőzés terjedését.

Antibiotikum

Antibiotikum

Az antibiotikumokról azt is érdemes tudni, hogy az, ami hat a húgyuti fertőzésekre, nem feltétlenül hat torokgyulladásra. A „széles spektrumú” antibiotikumok, amiket kórházakban használnak, nem ugyanazok, mint amiket a háziorvos felír például bakteriális fülgyulladás kezelésére. Ez azért számít, mert ha nem a megfelelő antibiotikumot szedi, nem lesz hatásos a kezelés. Ezen kívül lehetnek akár nem kívánt, kellemetlen mellékhatásai is. Általában az antibiotikumok mellékhatásai jóindulatúak, viszont ha ezeket a „széles spektrumú” gyógyszereket hosszabb ideig szedi, az súlyos és nehezen kezelhető fertőzésekhez vezethet. Régi antibiotikumokat sem szabad eltenni azért, hogy később beszedjük őket, nem szabad csak úgy feltételezni, hogy a múltkori antibiotikum most is működni fog. Antibiotikumokat csak akkor érdemes szedni tehát, ha a háziorvos gondosan felírta a megfelelőt.