Amit tudni érdemes kókuszolajról

Napjainkban egyre többen próbálnak egészséges életmódot folytatni. Tény, hogy nagyon sokat számít, hogy mit fogyasztunk és a zsírok között is meg kell találnunk a helyes egyensúlyt, és ezen a területen is ajánlatos a változatosságra törekedni. A kókuszolaj egyre inkább elterjedt hazánkban is és nagyon sokoldalú a felhasználása.

[wp_ad_camp_1]

A kókuszolaj vagy más néven kókuszzsír a kókuszpálma érett húsának megszárításából és kisajtolásából kinyert zsiradék. A trópusi területeken már évezredek óta ismerik és használják és ez számít az elsődleges zsírforrásnak. A trópusi övezetekben élők a kókuszolajat különböző célokra használják fel, mivel nemcsak fogyasztásra alkalmas, hanem gyógyhatású készítményként is kiváló. Ezek mellett az ipar számára is nélkülözhetetlen. Kifejezetten hőstabil olajról van szó, ezért nagyon jól alkalmazható, használható sütéshez és főzéshez. Lassan oxidálódik, ellenáll az avasodási folyamatoknak, és emiatt akár két évig is eltárolhatjuk anélkül, hogy a frissességéből veszítene. Mivel nagy mennyiségben tartalmaz telített zsírokat, emiatt kiváló energiaforrás.

Kókuszolaj

Kókuszolaj

A kókuszsír színe fehér és jellegzetese kókuszíze és aromája van. Ahogy az már a fentiekben említésre került, a kókuszzsírt gyakran használják sütéshez és főzéshez és különleges, egyedi íze miatt nagyon sok ázsiai curry étel alapja is. A kókuszolaj antioxidáns, hidratáló hatása miatt kiválóan alkalmazható hidratálásra is. A hajra és a bőrre egyaránt alkalmazható, fényesebb lesz a haj puhább lesz a bőr. Az iparban szintén használják és már tesztelték is növényi alapú üzemanyagként a különféle dízel meghajtású autókban és biodízelként is nagyon jól működik. Láthatjuk tehát, hogy a kókuszolajnak számos jótékony hatása van, és mindenképp érdemes kipróbálni, legyen szó gasztronómiáról vagy szépségápolásról.