Antibiotikum kúrán vagy? Erre figyelj!

Sajnos időként mindenki ágynak dől és elkap valami csúnya betegséget, ilyenkor pedig néha csak az antibiotikum segít a gyógyulásban. Fontos, hogy csak a valóban indokolt esetben szedjünk antibiotikumot, hisz ha minden apró panasz esetén alkalmazzuk, akkor idővel rezisztencia alakulhat ki és már akkor is hatástalanok lesznek a hatóanyagok, amikor igazán szükség lenne a segítségre.

Mindemellett sajnos ezek a gyógyszerek rendkívül megterhelők a szervezet számára, emiatt aztán érdemes mindent megtenni annak érdekében, hogy a mellékhatásokat csökkentsük. A fő problémát az jelenti, hogy a bélben – bélflórában – található, a testünk és az immunrendszerünk számára rendkívül hasznos baktériumokat is elpusztítja, így aztán ezek pótlása és a megfelelő egyensúly fenntartása – illetve ebben az esetben a helyrebillentése – az elsődleges feladat antibiotikum kúra mellett. Ezt kétféleképpen tudjuk elérni. Az egyik a probiotikumok által a szervezetbe bevitt plusz mikroorganizmusok, melyekről az elmúlt években már rengeteget lehet hallani.

Szakemberek hangsúlyozzák, hogy antibiotikum szedése mellett – már rögtön az első pillanattól kezdve – adagoljunk megfelelő probiotikumot is, egészen a kúra végéig, sőt még az azt követő néhány napban is. Tekintve, hogy ma már rengeteg gyártó számtalan terméke közül válogathatunk, mindenképpen érdemes kikérni a kezelőorvosunk véleményét, aki a megfelelő összetételű változatot fogja javasolni számunkra. Ez azonban egy időszakos megoldás, – ami ezzel együtt persze szükséges -. Emellett azonban a mindennapi táplálkozásunkkal elősegíthetjük bélflóránk tökéletes egyensúlyát. Ehhez egyfelől rostokban gazdag étrend szükséges, másfelől pedig rendszeresen kell fogyasztani probiotikumos tejtermékeket. Ezek nagy általánosságban a savanyított élelmiszerek – mint amilyen például a joghurt, vagy a kefir -, így ügyeljünk arra, hogy ezek a mindennapi étrendünk részét képezzék.