Autoimmun betegségek, amikről minden nőnek tudnia kell

Az autoimmun betegségek akkor jelennek meg, amikor az immunrendszer ellenünk fordul és egészséges sejteket kezd el támadni, és ezek a betegségek érinthetnek bárkit, viszont az autoimmun betegek 80%-a nő. Ezek az autoimmun betegségek rossz hírt jelentenek az emberiség számára, főleg mivel egyre gyakrabban fordulnak elő, és egyre több embert érintenek világszerte. Legalább 80 különböző autoimmun betegség létezik.

Az egyik ilyen autoimmun betegség a rheumatoid arthritis, és a betegség lényege, hogy gyulladást okoz az ízületekben, a kezekben, az ujjakban, a térdben, a könyökben, illetve a csípőben is. A rheumatoid arthritis tünetei a fáradtság, a láz, a fogyás és az étvágytalanság általában hirtelen jelennek meg és hamar képesek rontani az állapoton, akár hetek alatt is. Ez a betegség szimmetrikus tüneteket is produkál, ami azt jelenti, hogy a test mindkét oldala érintett. A lupus is egy autoimmun betegség, és 10 betegből 9 nő. A lupus károsítja az ízületeket, a bőrt, a szívet, a vesét, a tüdőt, és egyéb testrészeket is, és a színes-bőrű nőknél gyakrabban fordul elő a betegség.

Autoimmun betegség

Autoimmun betegség

A lupus több különböző emberi szervre is hatással van, emiatt pedig nagyon változóak a tünetei, tehát nagyon nehéz diagnosztizálni a betegséget. A hashimoto thyroiditis az a betegség, amely a pajzsmirigyet támadja. A pajzsmirigy egy pillangó alakú mirigy a nyak közepén, és a hashimoto thyroiditis általában a pajzsmirigy hormonok csökkenését okozza. A betegség több millió embert érint, így ez a leggyakoribb pajzsmirigy megbetegedés. Néhány embernél észrevehető egy duzzanat is a nyak tájékán, valamint egyéb tünetek közé tartozik a fáradtság, súlygyarapodás, hangulat ingadozások, hormon egyensúlyhiány, száraz bőr, hideg kezek és lábak, ízületi fájdalom, valamint a túlzott hajhullás is.