Autoimmun betegségek, amikről minden nőnek tudnia kell

Az autoimmun betegségek akkor jelennek meg, amikor az immunrendszer ellenünk fordul és egészséges sejteket kezd el támadni, és ezek a betegségek érinthetnek bárkit, viszont az autoimmun betegek 80%-a nő. Ezek az autoimmun betegségek rossz hírt jelentenek az emberiség számára, főleg mivel egyre gyakrabban fordulnak elő, és egyre több embert érintenek világszerte. Legalább 80 különböző autoimmun betegség létezik.

[wp_ad_camp_1]

Az egyik ilyen autoimmun betegség a rheumatoid arthritis, és a betegség lényege, hogy gyulladást okoz az ízületekben, a kezekben, az ujjakban, a térdben, a könyökben, illetve a csípőben is. A rheumatoid arthritis tünetei a fáradtság, a láz, a fogyás és az étvágytalanság általában hirtelen jelennek meg és hamar képesek rontani az állapoton, akár hetek alatt is. Ez a betegség szimmetrikus tüneteket is produkál, ami azt jelenti, hogy a test mindkét oldala érintett. A lupus is egy autoimmun betegség, és 10 betegből 9 nő. A lupus károsítja az ízületeket, a bőrt, a szívet, a vesét, a tüdőt, és egyéb testrészeket is, és a színes-bőrű nőknél gyakrabban fordul elő a betegség.

Autoimmun betegség

Autoimmun betegség

A lupus több különböző emberi szervre is hatással van, emiatt pedig nagyon változóak a tünetei, tehát nagyon nehéz diagnosztizálni a betegséget. A hashimoto thyroiditis az a betegség, amely a pajzsmirigyet támadja. A pajzsmirigy egy pillangó alakú mirigy a nyak közepén, és a hashimoto thyroiditis általában a pajzsmirigy hormonok csökkenését okozza. A betegség több millió embert érint, így ez a leggyakoribb pajzsmirigy megbetegedés. Néhány embernél észrevehető egy duzzanat is a nyak tájékán, valamint egyéb tünetek közé tartozik a fáradtság, súlygyarapodás, hangulat ingadozások, hormon egyensúlyhiány, száraz bőr, hideg kezek és lábak, ízületi fájdalom, valamint a túlzott hajhullás is.