Mitől büdös a lakás?

Számtalan oka lehet annak, ha egy lakásban fura, kellemetlen szag van. Akik albérletben laknak, például szembesülhetnek azzal, hogy a kivett lakás, takarítás után sem igazán jó illatú, de az is lehet, hogy megveszünk egy lakást, aztán nem tudunk megszabadulni egy jellegzetes kellemetlen illattól.

[wp_ad_camp_1]

Több oka lehet annak, ha kellemetlen a szag egy lakásban. Persze, a rendszeres takarítás nélkülözhetetlen a jó levegőhöz, de lehetséges, hogy felmosunk, fertőtlenítünk, port törlünk, megvizsgáljuk a rejtett zugokat is, mégis marad kellemetlen szag. Gyakran előfordul a régi építésű házakban, nyirkos időszakban, a magas páratartalom miatt a penészesedés, a dohos szag terjedése. Vagy esetleg a parketta nem a megfelelő alapra volt letéve, és alulról korhad, miközben a felszínén nem is látszik, hogy probléma lenne. A szőnyegek is tisztának tűnhetnek, de a legtöbb piszok ott rakódik le, úgyhogy érdemes igazán alaposan kitisztíttatni. A fürdőszobai kellemetlen szagokat többnyire dugulás okozza, még akkor is ha nincsenek erre utaló jelek, érdemes akkor is áttisztítani a lefolyókat, ha nincs látványos dugulás.

Lakás

Lakás

Természetesen a szőnyegek, kárpitok esetében az alaposabb és gyakoribb tisztítás, ha a falak, vagy a padló vizes, vagy a lefolyókkal van gond érdemes szakember segítségét kérni. Mivel a pornak is lehet kellemetlen szaga érdemes, vizes kendővel is áttörölni a porfogó helyeket. Egy másik praktika lehet, ha kis tálkába vizes szivacsot teszünk, mert az magába szívja a dohányfüst és az ételszagot. Érdemes gyakran mosni vagy cserélni a szivacsot. A régi bútorokat ecetes vízzel lehet áttörölni, a dohos szag ellen, továbbá érdemes nyitva tartani a szekrények ajtaját, amikor szellőztetünk. Amennyiben nem szobatiszta a háziállatunk, érdemes azonnal feltakarítani a problémás foltokat, és amikor teljesen tiszta a felület még egyszer áttörölni tiszta eszközökkel és tiszta vízzel, hogy biztosan ne maradjon semmi bűzt okozó maradék a kárpiton, vagy a padlón.