Az agyi elemzés új formája először vonja be az egész agyat

Az agyi képalkotó elemzés új módszere lehetőséget kínál a neminvazív agystimulációs kezelés hatékonyságának javítására Alzheimer-kór, rögeszmés kényszeres rendellenességek, depresszió és egyéb állapotok esetén.

[wp_ad_camp_1]

A kutatók kifejlesztették az új módszert, amely most először az agy teljes hálózatát, nem pedig az agy egyetlen régióját elemezte. Ez az új módszer azon agyterületeket azonosította, amelyek a legnagyobb mértékben befolyásolják a hálózati funkciókat. A Duke Brain Stimulációs Kutatóközpont (BSRC) kutatói elemzési módszert fejlesztettek ki, amely a kontrollálhatóság koncepciójára támaszkodik. Ez a hálózati elv segíti annak előrejelzését, hogy az agy egyik területe hogyan befolyásolja az egész hálózatot, amely részt vesz a viselkedés szabályozásában. A szerzők a kontrollálhatóságot funkcionális mágneses rezonancia képalkotással (fMRI) mérték meg annak meghatározására, hogy a TMS milyen nagy változást idéz elő, amikor a résztvevők munkamemória-feladatot végeznek. Ebben a feladatban az egyéneknek rövid ideig kellett információt tartaniuk a memóriájukban, és ezeket az információkat a fejükben kellett manipulálniuk, mielőtt azokra vonatkozó kérdésekre válaszoltak volna.

Ezt a feladatot azért használták, mert a mindennapi életben fontos a munkamemória (mint például a bevásárlólista megjegyzése, mielőtt elsétálna az élelmiszerboltban), és az öregedés nagymértékben befolyásolja azt, különösen az Alzheimer-kór és a demencia. „Alapvetően az agyra nem különálló szigetek halmazaként, hanem sokkal kölcsönösebb befolyással bíró kapcsolatok sűrű hálójának tekintjük” – mondta Dr. Simon Davis, a vezető kutató, a Duke neurológiai professzora. „A kontrollálhatóság lehetővé teszi a keretet annak meghatározására, hogy mely csomópontokat befolyásolja az agystimuláció, és hogy melyek mutatnak plaszticitást és javulást a TMS-kezelések után.”